Pretraga

Novi beton velike izdržljivosti Ferrock – izum profesora koji će promijeniti sve

A- A+

Materijal koji je započeo kao maleni znanstveni projekt u pustinji Arizone dobiva sve više pažnje u znanstvenim časopisima. Riječ je zamjeni za beton koja bi po komercijalizaciji mogla u potpunosti transformirati način izgradnje zgrade i infrastrukture diljem svijeta. Naime, Ferrock ima fantastičnu čvrstinu i izdržljivost, te ga je potencijalno jeftinije proizvesti s obzirom na to da sadrži komponente koje se dobivaju reciklažom.

David Stone

David Stone | foto: University of Arizona News

Riječ je o istraživačkoj priči koja je započela prije više od deset godina na Sveučilištu u Arizoni kada je doktorant David Stone pobijedio na natječaju za inovacije. Napravio je zamjenu za cement od otpadne čelične prašine. Stone je 2013. godine dobio patent za svoj izum pod imenom Ferrock i pokrenuo tvrtku Iron Shell kako bi ga komercijalizirao.

Ferrock je jači od betona prema nekoliko metrika: 13,5% za tlačnu čvrstoću; 20% za cijepanu vlačnu čvrstoću; 18% za čvrstoću na savijanje. Sve nakon 28 dana izloženosti, piše yahoo.com.

Izdvojeni članak

Top 5 novih materijala u 2023. koji će izazvati globalnu revoluciju na gradilištima

Ferrock je izrađen je od čelične prašine koja se obično izbacuje i silicijevog dioksida iz mljevenog stakla. Uz napomenu kako se 95% materijala od kojih se proizvodi Ferrock reciklira, što ga čini isplativom opcijom.

Važan dio nastanka mješavine i kemija koja se događa kada se stvrdne. Ona povlači ugljični dioksid iz zraka, smanjujući zagađenje.

Slike Ferrocka koje je objavio Certified Energy pokazuju ploče poput cigli koje se koriste za prividnu terasu i oblik kaše koja se stvrdnjava da bi se napravio zid. U izvješću se navodi da su projekti malih razmjera izvediviji dok se ne mogu pouzdano nabaviti velike količine otpadnog čelika.

Doznajte ovdje sve o novom ‘zelenom’ betonu.

Copy link
Powered by Social Snap