Pretraga

Osiguranje gradilišta: Rizik gradnje bez osiguranja sve veći, a premije sve skuplje

A- A+

Za građevinski sektor najznačajnije su dvije vrste osiguranja – osiguranje imovine i osiguranje od odgovornosti građevinskih objekata u izgradnji/montaži. Dok su police osiguranja imovine koje najčešće štite opremu na gradilištu od uništenja i krađe zlatni standard, ugovaranje polica osiguranja od odgovornosti među građevincima još uvijek nije u potpunosti zaživjelo kao obaveza. No, zbog sve češćih elementarnih nepogoda koje posredno u ovome sektoru donose velike gubitke, pretpostavka je da će se to ubrzo promijeniti.

gradilište | izvor: Unsplash

Kroz 2021. i 2022. godinu, broj ugovorenih polica osiguranja imovine građevinskih objekata u izgradnji i polica osiguranja od odgovornosti u građevini u blagom je padu, ali su police osiguranja ovoga tipa postale drastično skuplje, zaključak je iz statističkih podataka Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

Tako su osiguravajuća društva u 2022. godini sklopila 143 police osiguranja imovine građevinskih objekata u izgradnji manje nego li u 2021. godini, ali je zato po ovim policama zabilježena ukupna bruto premija veća za čak 12.669.757 kuna. U istom razdoblju zabilježeno je i 10 manje ugovorenih polica od odgovornosti, no i ukupna bruto premija veća za 1.888.434 kuna.

Izdvojeni članak

Provalili na gradilište i ukrali bojlere, materijalna šteta iznosi nekoliko stotina tisuća kuna

Najviše polica osiguranja imovine

U 2021. godini za osiguranje imovine građevinskih objekata u izgradnji ugovoren ukupan bruto iznos premija od 44.234.016 kuna za 3.753 polica osiguranja. Dok je za osiguranje imovine objekata u montaži ugovoren ukupan bruto iznos premija od 18.685.023 kuna za 459 polica osiguranja. U 2022. godini za osiguranje imovine građevinskih objekata u izgradnji ugovoren je pak ukupan bruto iznos premija od 56.903.773 kuna za 3.610 polica osiguranja, dok je za osiguranje imovine objekata u montaži ugovoren ukupan bruto iznos premija od 16.767.036 kuna za 590 polica osiguranja.

Slična je situacija po pitanja osiguranja od odgovornosti izvođača građevinskih i montažnih radova. U 2021. godini za osiguranje ugovorne odgovornosti izvođača građevinskih radova ugovoren je ukupan bruto iznos premija od 4.977.682 kuna za 380 polica osiguranja, dok je za osiguranje ugovorne odgovornosti izvođača montažnih radova ugovoren ukupan bruto iznos premija od 1.003.730 kuna za 66 polica osiguranja. U 2022. godini za osiguranje ugovorne odgovornosti izvođača građevinskih radova ugovoren je pak ukupan bruto iznos premija od 6.886.116 kuna za 360 polica osiguranja, dok je za osiguranje ugovorne odgovornosti izvođača montažnih radova ugovoren ukupan bruto iznos premija od 1.549.498 kuna za 79 polica osiguranja.

krovopokrivač

krovopokrivač | foto: HOK

Oluje potaknule rast interesa

No, iako statistika za 2023. godinu nije dostupna, iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) kažu kako interes građevinaca za ugovaranjem polica osiguranje raste. Posebice nakon razornih oluja koje su proteklih mjeseci pogodile regiju, te uzrokovale veliku materijalnu štetu na gradilištima.

– U Udruženju osiguravatelja HGK primjećuju da je u posljednjih nekoliko godina vidljiva promjena trendova i rast interesa za ugovaranjem polica osiguranja imovine, osobito nakon razornih potresa u 2020. godini, a u zadnjim mjesecima taj interes je dodatno potaknut pojavom snažnih olujnih nevremena, kažu iz HGK.

Izdvojeni članak

Video: Pad kranova na gradilištima u Zagrebu i Beogradu

Zašto osigurati gradilište

Prema podatcima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), a koji se odnosi na naplate premija osiguranja vezanih uz građevinske objekata u izgradnji/montaži, osigurati gradilište svakako se preporučuje i isplati. Naime, približno 52% polica osiguranja gradilišta unutar jednogodišnjeg razdoblja bude aktivirano.

Tako je, primjerice, u 2021. godini od ukupno ugovorenih 3.753 polica osiguranja imovine građevinskih objekata u izgradnji, njih 1.781 aktivirano. Građevinskim tvrtkama osiguravajuće kuće su po tim policama isplatile čak 19.096.513 kuna.

Doznajte ovdje koja su najčešća obrtnička zanimanja na gradilištima.

Copy link
Powered by Social Snap