Pretraga

Počela obnova i dogradnja trajektnog pristaništa Žigljen na otoku Pagu: Projekt vrijedi 73,4 milijuna kuna

A- A+

Projekt, čiji je korisnik Lučka uprava Novalja, vrijedan je 73.422.876,23 kuna, a cilj je postizanje dugoročne demografske, ekološke, energetske i ekonomske samoodrživosti otoka Paga. Dio je velikog investicijskog ciklusa koji provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. 

Počela obnova trajektnog pristaništa Žigljen | Foto: Lučka uprava Novalja

U Novalji održajan je Početna konferencija Projekta rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen. Prije početka, uzvanici i predstavnici medija imali su prilike obići lokaciju gradilišta u pratnji predstavnika izvođača radova i saznali tehničke informacije o projektu. Sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u iznosu od 62.409.444,79 kuna, dok je iznos nacionalnog sufinanciranja 11.013.431,44 kuna.

Prisustvovalo je 50 uzvanika, a govore su održali župan Ličko-Senjske županije, Ernest Petry i gradonačelnik Grada Novalje, Ivan Dabo. Novaljski gradonačelnik zaključio je da je nadgradnja trajektnog pristaništa Žigljen, koja se još naziva i vratima otoka Paga, upravo ono što je potrebno kako bi se postigao cilj što boljeg prihvata ljudi koji žele doći na Pag.

Cilj je poboljšanje usluga prijevoza tijekom cijele godine

Na konferenciji objašnjeno je kako će se po završetku rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen na “obali 1” osigurati vez za trajekt dužine 120m, produljit će se “obala 2” za 56 metara, te će se proširiti ulaz u uvalu na “obali 3”, kako bi trajektima veće dužine bio osiguran i olakšan manevar.

Izdvojeni članak

Uskoro se zatvara luka Sali na Dugom otoku i počinju radovi vrijedni 90 milijuna kuna

– Provedbom projekta osigurati će se adekvatan privez i sigurnost linijskih veza, veći kapacitet i razinu uslužnosti postojeće luke te cjelokupno povećanje razine usluge. S obzirom na to da kroz ovo trajektno pristanište godišnje prođe oko milijun putnika i oko 300 tisuća vozila, cilj je projekta skratiti boravak i čekanje vozila na ukrcaj, samim time i smanjenje gužvi na pristaništu, a sve navedeno pridonijet će poboljšanju uvjeta povezanosti otoka s kopnom i općenito opstanku i razvitku grada Novalje i otoka Paga“ – rekao je v.d. ravnatelj Lučke uprave Novalja, Igor Vidas.

Kako je istaknuto, cilj projekta je postizanje dugoročne demografske, ekološke, energetske i ekonomske samoodrživosti otoka Paga kroz poboljšanje usluge prijevoza tijekom cijele godine i bez obzira na pritisak turizma. Projekt rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen dio je velikog investicijskog ciklusa koji provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a sve s ciljem povezivanja otoka, povećanja kvalitete života i zadržavanja stanovništva.

Copy link
Powered by Social Snap