Pretraga

Uskoro se zatvara luka Sali na Dugom otoku i počinju radovi vrijedni 90 milijuna kuna

A- A+

Projekt uključuje proširenje postojeće luke izgradnjom obale, uređenje zaobalne površine te izgradnju lukobrana za zaštitu od valova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 90.554.459,65 kuna, od kojih se 85% sufinancira iz EU fondova, a 15% sufinancira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Luka Sali na Dugom Otoku | Županijska lučka uprava Zadar

Provedba ovog projekta pozitivno će utjecati na poboljšanje dostupnosti Dugog otoka za njegove stanovnike, ali i za turiste. Postojeća lučka infrastruktura luke Sali, u kojoj se odvija cjelogodišnji linijski prijevoz svojim tehničkim karakteristikama ne zadovoljava trenutne niti buduće sigurnosne potrebe.

U sklopu dogradnje luke Sali izvodit će se radovi na izgradnji obale u dužini od 149,5 metara, odnosno 141,5 metara netto dužine privezne crte sa osiguranim gazom od 4 metra koja se izvodi na 72 armirano-betonska pilota promjera 800/870 mm. Također uredit će se zaobalna površina iza novoizgrađene obale. Osim toga u projekt je uključena i izrada glavnog lukobrana za zaštitu od valova u dužini od ukupno 116 metara koji se izvodi kao konstrukcija na 18 bušećih armirano-betonskih pilota promjera 1300/1380 mm.

Projekt izgradnje luke Sali na Dugom Otoku | Županijska lučka uprava Zadar

– Nova obala i unutrašnja strana glavnog lukobrana koristiti će se za privez plovila u javnom prometu, izletničkih brodova te plovila nautičkog turizma. Konstrukcija lukobrana omogućuje tijekom ljeta i pri odgovarajućim vremenskim uvjetima korištenje vanjske strane lukobrana za povremeni kratkotrajni privez različitih plovila, poručili su iz Županijske lučke kapetanije Zadar.

Radove na dogradnji luke Sali izvoditi će zajednica ponuditelja ADRIAING d.o.o. KOPER, Adriaing d.o.o. Buje i Kali gradnja, Kali. S obzirom na to da će mještani Salija oko tri godine biti bez luke, županija je smislila drugi način povezivanja s kopnom. Putovat će do obližnjeg Zaglava gdje će ih čekati autobus.

 

Uskoro se zatvara luka Sali na Dugom otoku i počinju radovi vrijedni 90 milijuna kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap