Pretraga

Počelo asfaltiranje Pelješkog mosta: Pogledajte kako napreduju radovi

A- A+

Počeli su radovi na asfaltiranju kolnika na Pelješkom mostu. Predviđa se da će radnici s ovim dijelom posla završiti krajem studenog ove godine, a most bi prema predviđanjima trebao biti završen krajem siječnja iduće godine.

Počelo asfaltiranje Pelješkog mosta | Foto: Hrvatske ceste

Ekipa HTV-a prva se provozala preko Pelješkog mosta i snimila asfaltiranje, koje je danas počelo. Kad se na dva traka u cijeloj dužini mosta izlije asfalt, na njega će se postaviti drugi sloj, takozvani habajući asfalt. Nakon toga slijedi isti posao na druga dva.

– Lijevani asfalt je specifičan, kao što vidite, nemamo valjaka na ugradnji, on ima nešto veću žitkost i nešto veći udio bitumena nego standardni asfalti i nije toliko čest u našoj cestogradnji, objasnio je Ivica Granić, voditelj radova na asfaltiranju Pelješkog mosta iz tvrtke CRBC.

Inženjer Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta, Davor Perić, objasnio je za HTV da je ovakva vrsta asfalta specifična po tome što je otpornija na prodiranje vode i soli i samim time pruža dugotrajniju zaštitu konstrukcije. Chen Yong, inženjer iz CRBC-a dodao je da očekuju da će postavljanje asfalta na dva traka s pločanske strane mosta završiti za 15 dana, a na druga dva traka, s neumske strane, postavit će do kraja studenoga.

Izdvojeni članak

Pelješki most spasili hrvatski ronioci i bivši rukometaš: Nadljudskim naporima izvukli ključan dio težak 2 tone

Ne radi se samo asfaltiranje

– Ugrađuju se ograde za zaštitu od vjetra, završava se bojenje antikorozivnim premazom te se završavaju neki radovi na pristupnim cestama neposredno uz most, istaknuo je Perić i dodao da još jedan vrlo zahtjevan posao obavljaju alpinisti na stupovima mosta.

– Prva faza je pranje stupova visokotlačnim peračem, druga faza je impregnacija mosta za dulji rok trajanja betona, naveo je Ivica Beović, alpinist iz Omiša.

Copy link
Powered by Social Snap