Pretraga

Povijesni trenutak za Labin: Započela gradnja objekta koji će poboljšati životni standard starijih osoba

A- A+

Dnevni centar Doma za starije bit će poluotvorenog tipa te će, između ostaloga, pružati usluge pripreme i dostave obroka te prijevoza starijih osoba koje nisu redovni korisnici doma. Radove na izgradnji doma izvodi labinska tvrtka De Conte koja je izabrana kao najpovoljniji ponuditelj nakon provedenog postupka javne nabave, a vrijednost investicije je 36 milijuna kuna s PDV-om.

Foto: Istarska županija

Prošli tjedan je započela realizacija kapitalnog projekta izgradnje Doma za starije osobe na Katurama. Bez klasičnog polaganja “kamena temeljaca”, po pravomoćnosti građevinske dozvole, započeli su radovi koji će trajati 18 mjeseci. Valja napomenuti da Labin time postaje jedan od samo šest gradova u Republici Hrvatskoj koji su se samostalno odlučili za izgradnju Doma za starije. S obzirom na partnerstvo Grada Labina i Istarske županije, ovaj dugoočekivani događaj komentirali su prvi čovjek Grada te istarski župan:

– Upravo kroz brigu o našim najstarijima svi zajedno pokazujemo koliko nam je stalo do naših roditelja, koliko smo im zahvalni za sve ono što su nam pružili i koliko im želimo pomoći u njihovoj trećoj životnoj dobi. Kroz brojne razgovore s našim sugrađanima, prepoznali smo izgradnju Doma za starije osobe kao najveću potrebu na području našega grada. Moram priznati da je put do početka radova bio iznimno dug i pun neplaniranih prepreka, stoga je ovo povijesni dan za svih nas. Najveća investicija Grada Labina ikada, usmjerena je upravo na generacije koje su gradile i učinile Labin baš ovakvim posebnim mjestom za život. Ovom prilikom zahvaljujem Istarskoj županiji na partnerstvu u ovom, za nas najznačajnijem, kapitalnom projektu, izjavio je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Izdvojeni članak

Potpisan ugovor o radovima na Domu za starije i nemoćne u Petrinji vrijedan preko tri milijuna kuna

Županija sudjeluje u financiranju investicije

– Prije dva tjedna započeo je projekt izgradnje Doma za starije osobe u Pazinu, a danas se otvara i gradilište budućeg Doma za starije u Labinu. Veliki je to dan za naše sugrađane treće životne dobi, o kojima Istarska županija sustavno brine te pokazuje da ima sluha i razumijevanja za njihove potrebe. Naime, kao i u Pazinu, tako i u Labinu, Županija sudjeluje u financiranju investicije gradnje doma s 50%.

Uvažavanje i razumijevanje starijih osoba temelj je svakog razvijenog društva. Stoga je naša zajednička dužnost voditi skrb o njime te im osigurati odgovarajuću brigu, kako bi se osjećali dostojanstveno, sigurno i zaštićeno. Istarska županija će i u budućem razdoblju, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, nastaviti s projektima i programima na području zdravstva i socijalne skrbi, kako bi u prvome redu vodili računa o najranjivijim skupinama u našoj zajednici, istaknuo je obnašatelj dužnosti župana Fabrizio Radin.

Kapacitet Doma je 50 korisnika, te dodatno 20 dnevnih korisnika, a moguće je povećanje kapaciteta Doma do 63 stalnih korisnika i 20 dnevnih korisnika, reorganizacijom pojedinih jednokrevetnih soba u dvokrevetne.

Izdvojeni članak

Najveći projekt u posljednjih 30 godina: U Istri kreće gradnja objekta koji će poboljšati životni standard starijih osoba

Dnevni centar poluotvorenog tipa

U donjoj etaži nalazit će se sobe za smještaj korisnika prvog i drugog stupnja, a u istočnom dijelu etaže bit će odvojen dio za smještaj korisnika četvrtog stupnja (Alzheimerova demencija). Korisnici ovog smještaja imat će direktan izlaz u izdvojeni dio vrta na nivou prizemlja. Na prvom katu bit će sobe za smještaj trećeg i četvrtog stupnja s popratnim sadržajima, te gerijatrijsko palijativna skrb.

Dnevni centar Doma za starije bit će poluotvorenog tipa te će, između ostaloga, pružati usluge pripreme i dostave obroka te prijevoza starijih osoba koje nisu redovni korisnici doma.

Radove na izgradnji doma izvodi labinska tvrtka De Conte koja je izabrana kao najpovoljniji ponuditelj nakon provedenog postupka javne nabave, a vrijednost investicije je 36 milijuna kuna s PDV-om.

Copy link
Powered by Social Snap