Pretraga

Završna faza projekta vrijednog 143 milijuna kuna u Novoj Gradišci: građani će imati pristup zdravoj vodi

A- A+

Vodovod zapadne Slavonije d.o.o. provodi projekt izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) aglomeracije Nova Gradiška u sklopu projekta ‘Razvoj vodno komunalne infrastrukture Nova Gradiška – 2. faza’. Izgradnja pročišćivača je završna faza projekta vrijednog 143 milijuna kuna, a izvodi se putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Gradilište (UPOV) u Novoj Gradišci | foto: aglomeracija Nova Gradiška

Ovi projekti u sustavu vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda omogućuju infrastrukturalni razvoj te će osigurati preduvjete za viši standard života građana. Sama izgradnja UPOV-a je započela u travnju 2021. godin.

– Radovi idu u planiranom toku i zadovoljni smo njihovom dinamikom.  Trenutno se izvode radovi na termofasadi objekata na kojima je izvršena montaža stolarije. Na upravnoj zgradi je u tijeku žbukanje unutarnjih površina, izvedeni su radovi na razvodu vode i kanalizacije, elektro instalacija i instalacija grijanja i hlađenja te je dostavljena sva kompletna laboratorijska oprem, kaže direktor Vodovoda zapadne Slavonije Davor Rukavina.

Gradilište (UPOV)-radovi | foto: aglomeracija Nova Gradiška

Projekt izgradnje UPOV | foto: aglomeracija Nova Gradiška

Riječ je o trenutno najvećoj investiciji na ovom području

Na garaži i radionici su završeni AB radovi i izvedena je termofasada i hidroizolacija podne ploče. Izvedeni su radovi na dovodnom spojnom kolektoru, strojarski radovi montaže inox cjevovoda zraka i mulja između objekta biološke faze i mehaničkog tretmana, strojarski radovi montaže strojarske opreme u objektu zgušnjavanja i objektu stabilizacije mulja te su dostavljeni i montirani elektro ormar u prostoriji MCC1, te se izvode radovi na montaži kabelskih trasa i kabliranju. U biološkoj fazi radova izvršena je montaža kabelskih trasa i upravljačkih ormara, a u tijeku je kabliranje na bazenima biologije.

Gradilište (UPOV) | foto: aglomeracija Nova Gradiška

– Montirani su svi mješači i crpke. Završeni su AB radovi na izlaznom kanalu i izvedena je montaža strojarske opreme. Što se tiče dehidracije mulja, u tijeku je žbukanje objekta dehidracije te je montirana metalna konstrukcija nadstrešnice nad odlagalištem mulja, kaže Rukavina. Inače, radi se o trenutno najvećoj investiciji na ovom području kojeg je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda i predviđa se da će projekt biti završen u predviđenim rokovima.

Radovi u tijeku (UPOV) W foto: aglomeracija Nova Gradiška

Gradilište (projekt UPOV) | foto: aglomeracija Nova Gradiška

Realizacijom ovog projekta svi će stanovnici imati pristup zdravstveno ispravnoj vodi, a otpadna voda će biti zbrinuta u skladu s europskim standardima i direktivama.

Copy link
Powered by Social Snap