Pretraga

Projekt vrijedan 432 milijuna kuna: Kreće gradnja Dječjeg centra za translacijsku medicinu

A- A+

Nakon višegodišnjih priprema i višekratnih najava, konačno kreće gradnja Dječjeg centra za translacijsku medicinu (CCTM) Dječje bolnice Srebrnjak.

Foto: bolnica-srebrnjak.hr

Parking bolnice ispražnjen je, prostor novog gradilišta u dvorištu i neposrednoj blizini bolničke zgrade je ograđen, a ovaj tjedan kreće se s bagerima. Dopremljeni su i opremljeni kontejneri s opremom i alatom, slijedi priprema terena i sječa šume na padini na kojoj će niknuti najveći projekt u Zagrebu financiran europskim sredstvima, ujedno i najveći infrastrukturni projekt iz znanosti i zdravstva u regiji, kako se to najavljuje od početka i kako je tako nedavno nazvao i premijer Andrej Plenković.

Projekt vrijedan 432 milijuna kuna obuhvaća izgradnju nove zgrade i nabavu istraživačke opreme. Primarni cilj Centra će biti visokokvalitetno istraživanje koje će omogućiti unapređenje postojećih te razvoj posve novih dijagnostičkih i terapijskih postupaka povezanih s učestalim dječjim bolestima, ponajprije u područjima pedijatrijske alergologije, imunologije i pulmologije, piše Večernji list.

Izdvojeni članak

[Fotoesej] Ruglo na rubu grada – Kako danas izgleda Sveučilišna bolnica

Što se točno gradi?

Dječji centar za translacijsku medicinu na svojih sedam etaža, koje će se prostirati na oko 14.000 kvadrata, predviđa gradnju velikog broja laboratorija te nastambe za životinje. U kliničkom dijelu je uz centar za radiologiju u najvećem dijelu predviđena dječja kardiokirurgija.

Dječji centar za translacijsku medicinu predstavljat će najveći poligon za translacijska istraživanja u Hrvatskoj, ali i u regiji.

Početak gradnje CCTM-a prijavljen je 6. lipnja te se pristupilo pripremnim radovima ograđivanja gradilišta. Voditelj projekta je tvrtka IGH, izvođač radova Kamgrad, a rok izvršenja ugovora o javnim radovima i uslugama izrade izvedbenih projekata je 22 mjeseca, s očekivanim završetkom početkom 2023.

Projekt vrijedan 432 milijuna kuna: Kreće gradnja Dječjeg centra za translacijsku medicinu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap