Pretraga

Spektakularna modernizacija Grand Palaisa vrijedna 212 milijuna eura

A- A+

Grand Palais, veličanstveno mjesto u srcu Pariza već je tri godine zatvoren za javnost zbog renovacije, te se s nestrpljenjem iščekuje njegovo ponovno otvaranje. Građevina je podignuta za veliku Expo izložbu u Parizu 1900. godine, zahvaljujući najnaprednijim građevinskim tehnikama tog vremena. Poznata je diljem svijeta po svojoj veličanstvenoj lađi i staklenom krovu. Zanimljivo je da je više od 6.000 tona čelika bilo je potrebno za izgradnju lađe.

GRAND PALAIS | foto: paris2024.org

GRAND PALAIS | foto: paris2024.org

Grand Palais, koji nikada prije nije bio potpuno restauriran, trenutno je u fazi radova i ponovno će biti otvoren ove godine kako bi ugostio Olimpijske i Paraolimpijske igre. Riječ je o mega remontu vrijednom 212 milijuna eura, koji je osmislila ekipa Chatillon Architectes, a koji je u tijeku od 2021. godine.

Izdvojeni članak

Top 10: Nove građevine koje su obilježile 2023.

Objekt će biti moderniziran, te će mu se poboljšati pristup i ekološku učinkovitost. Također, građevina će dobiti i podzemnu razina, a nekadašnje jahalište u zgradi pretvorit će se u dječji prostor.

Restauracija Grand Palaisa

Restauracija Grand Palaisa | foto: Chatillon Architectes

Ovo kultno pariško mjesto ima dugu povijest kao prestižni izlog za mnoge različite sportske i umjetničke događaje. Na primjer, Grand Palais svake godine ugošćuje niz izložbi umjetnika iz cijelog svijeta i bila je pozornica za Svjetsko prvenstvo u mačevanju 2010. godine. Također, svake godine više od 2 milijuna posjetitelja uživa u bogatom kulturnom programu koji nudi ovo izvanredno mjesto.

Kroz desetljeća zgrada je mijenjala namjenu. Nakon što je na prijelazu u 20. stoljeće ugostila Expo, palača Beaux-Arts služila je kao izložbena dvorana, prostor za događanja, pa čak i vojna bolnica tijekom Prvog svjetskog rata. No dok su na njezinom staklenom krovu i temeljima obavljani radovi, struktura do sada nije bila podvrgnuta velikoj renovaciji.

Pogledajte ovdje kako će izgledati o gdje će se graditi drugi najviši neboder u SAD-u, samo 8 metara niži od One WTC.

Copy link
Powered by Social Snap