Pretraga

Što je događa sa saudijskom Linijom? Mega projekt smanjen i okružen kontroverzama

A- A+

U sjeverozapadnom djelu Saudijske Arabije gradi se mega projekt koji bi, prema najavama, jednom kada bude završen trebao udomiti više ljudi nego u New York. No, iako je izgradnja krenula snažno, nove satelitske snimke pokazuju usporavanje. Navodno troškovi rastu iz dana u dan, a neke ambiciozne djelove projekta nije tako lako izvesti.

linija saudijska arabija

Linija | Screenshot/Youtube

Nove satelitske slike koje je objavio newsweek.com pokazuju stanje napretka u Neomu, idejnom projektu saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana. Riječ je o snimkama satelita Maxar koje prikazuje jedan od rijetkih dovršenih dijelova projekta: bujno golf igralište s pogledom na Crveno more.

Izdvojeni članak

Pustinjski grad budućnosti NEOM mogao bi biti domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva 2034.

Pogled izbliza pokazuje stazu okruženu mega-vilama i palačama, zajedno s heliodromom i pristupom plaži. No, navodno je i vidljiva činjenica da je rad na Liniji zastao. I to, prema nedavnim izvješćima, zbog spiralnih troškova i problema s jedinstvenim zahtjevima njezinog inženjeringa i izgradnje.

Naime, Saudijci su prvotno planirali otvoriti prvi dio od 10 milja do kraja desetljeća u skladu s ambicioznom inicijativom kraljevstva da svoje gospodarstvo prošire izvan naftnog biznis. Ti su planovi od tada smanjeni na prvu fazu od 1,5 milju, izvijestio je wsj.com. No, treba dodati, čak i to bi strukturu učinilo daleko najvećom zgradom na svijetu.

Treba svakako spomenuti i kako su ozbiljne optužbe obavještajaca prošli tjedna uznemirile svijet. Naime, saudijske su vlasti u medijima prozvane da su na račun izgradnje Linije prisilno raselile više od šest tisuća stanovnika. Kao da su neki od njih neslaganje s projektom platili životom. Više doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap