Pretraga

Što je to PVC stolarija?

A- A+

PVC stolarija čest je odabir u kućanstvu, zamijenivši tako drvo koje je posebno osjetljivo na promjene vremenskih uvjeta i vlagu što ga je s vremenom učinilo lošim izolatorom. PVC s druge strane zadržava toplinu, točnije dobar je izolator, stvara dobru zvučnu izolaciju te ne zahtijeva jako puno održavanja.

Foto: Unsplash

PVC stolarija čest je odabir u kućanstvu, zamijenivši tako drvo koje je posebno osjetljivo na promjene vremenskih uvjeta i vlagu što ga s vremenom čini lošim izolatorom. PVC s druge strane zadržava toplinu, točnije dobar je izolator, stvara dobru zvučnu izolaciju te ne zahtijeva jako puno održavanja. No, što je zapravo PVC stolarija i od čega je napravljena?

PVC je skraćenica koja se koristi za polivinil klorid. Ovaj materijal predstavlja plastiku, odnosno plastomerni materijal. PVC nastaje spajanje brojih jednostavnih molekula čineći veću cjelinu.

Sastoji se od 57% obične soli i 40% etilena. Etilen je odvojen od goriva tijekom procesa rafiniranja. Nakon toga smjesi se dodaju razne boje i stabilizatori kako bi se dobio finalni produkt – odnosno PVC plastika.

Izdvojeni članak

Studija pokazala kako bi uskoro zahvaljujući prozorima mogli dobivati besplatnu energiju

Prednosti i nedostatci

PVC stolarija je dizajnirana tako da iziskuje minimalno održavanje dok kvaliteta i izgled ostaju isti. Za razliku od drvene stolarije PVC prozori ne zahtijevaju lakiranje ili bojanje, već samo običnu krpicu i vodu.

Isto tako izolacija je veoma dobra kada je u pitanju PVC stolarija koja reducira vanjsku buku. Isto tako štite stan od ekstremnih vanjskih temperatura – bilo to toplina ili hladnoća. Takva vrsta zaštite utječe na troškove grijanja i hlađenja budući da manjkava izolacija iziskuje veću energetsku potrošnju.

Kada su u pitanju nedostatci PVC stolarije to su nekvaliteta u odnosu na aluminijsku stolariju. Isto tako dimenzije su ograničene te izbor druge boje može gotovo udvostručiti cijenu prozora.

Isto tako ekološki je najmanje prihvatljiva, a kako je osjetljiva i na sunce, najlošije se drži u požaru jer pomaže njegovu brzom širenju i stvara strašan dim.

Copy link
Powered by Social Snap