Pretraga

Studija pokazala kako bi uskoro zahvaljujući prozorima mogli dobivati besplatnu energiju

A- A+

Prozirni solarni paneli mogli bi biti budućnost kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, sudeći po novoj studiji predstavljenoj u ‘Journal of Power Sources’.

Prozirni solarni paneli I Foto: Unsplash

– Što kada bi naši osunčani prozori mogli proizvoditi električnu energiju, pitanje je na koje su znanstvenici sa Sveučilišta Incheon u Južnoj Koreji uspjeli dati odgovor izradivši potpuno transparentnu solarnu ćeliju.

Shvaćajući da neobnovljivi izvori energije ugrožavaju okoliš i ljude mnogi su se okrenuli prema obnovljivim izvorima energije, a jedan od njih je Sunce, koje se smatra najpouzdanijim i najzastupljenijim izvorom energije na Zemlji.

Solarne ćelije iz tog razloga logičan su odabir, no istovremeno ograničavajuć. S obzirom na to da nisu transparentne većinom ih se smješta na krovove i udaljena mjesta gdje ne smetaju te ne narušavaju estetski dojam ali isto taku dolaze do dovoljno sunčeve energije.

Izdvojeni članak

Energetska tranzicija Brača: Otok bi mogao do 2040. godine postati potpuno energetski neovisan

Prozirne ćelije

Sudeći po novom istraživanju, sve to moglo bi postati pitanje prošlosti nakon što je profesor Joondong Kim s Odjela za elektrotehniku, Nacionalnog sveučilišta Incheon u Južnoj Koreji, zajedno s kolegama kroz studiju predstavljenu u Journal of Power Sources predstavio novi izum – prozirnu solarnu ćeliju.

Znanstvenici su koristili netoksične materijale idealne za izradu ekološki prihvatljivih solarnih ćelija koji imaju visoku optičku prozirnost te propuštaju svjetlost.

Performanse ćelija prilično su dobre s učinkovitošću pretvorbe snage od 2,1 posto te vrlo dobro reagiraju u uvjetima slabog osvjetljenja kada je kroz slojeve ćelije propušteno više od 57 posto vidljive svjetlosti.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap