Pretraga

Što kada je građevina pod krovom, a nema kućni broj

A- A+

Prilikom useljavanja u novu kuću ili stambenu zgradu, čini se, nema kraja trčanju ‘za još jednim papirom’. U toj priči ne treba zaboraviti ni obavezu da novosagrađeni stambeni objekt dobije kućni broj, kao i da pločica s brojem bude istaknuta na pročelju.

kućni broj

kućni broj | foto: Freepik

Kućne brojeve određuje mjesno nadležni katastarski ured, i to na zahtjev zainteresirane osobe ili po službenoj dužnosti, rješenjem o određivanju kućnog broja zgradi. Broj zgrade određuje nadležno tijelo na zahtjev stranke kada utvrdi da je zgrada stavljena pod krov, objašnjava pravnica Dragica Kemeter za informator.hr.

Također, dodaje i kako se zgradama gospodarske namjene i podzemnim zgradama kućni broj određuje se u pravilu na zahtjev zainteresirane osobe. Uz to, na zahtjev zainteresirane osobe kućni brojevi mogu se odrediti i objektima čija je namjena stanovanje, privremeni boravak ili obavljanje poslovne djelatnosti, a koji su čvrsto povezani s tlom odnosno trajno usidreni. To su, primjerice, prikolice, vagoni, plovila, kontejneri, kiosci.

Izdvojeni članak

Što nakon građevinske dozvole ili kako obaviti prijavu početka gradnje kuće i osigurati gradilište

Prema Zakonu o naseljima pločicu s kućnim brojem zgrade, u skladu s rješenjem o određivanju kućnog broja, mora postaviti vlasnik kuće, odnosno upravitelj stambene zgrade. Najkasnije u roku 60 dana od dana primitka rješenja.

Vlasnik odnosno upravitelj zgrade dužan je pribaviti i postaviti pločicu s kućnim brojem zgrade o svom trošku odnosno trošku suvlasnika zgrade, osim ako je drukčije određeno odlukom predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave. Tom odlukom može se urediti i način pribavljanja pločica s kućnim brojevima zgrada.

Posebne uvjete sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, potrebno je ishoditi ako se pločica s kućnim brojem zgrade postavlja na zgradi ili području zaštićenom prema propisu iz područja očuvanja kulturnih dobara.

Doznajte ovdje sve o odvozu šute po zatvaranja gradilišta.

Copy link
Powered by Social Snap