Pretraga

Studentski dom koji gradi Lavčević uskoro otvara vrata za više od 300 studenata

A- A+

Šibensko-kninska županija već je dugi niz godina suočena s velikim problemom nedostatka smještajnog kapaciteta u studentskim domovima. Naime, Veleučilište u Šibeniku broji preko sedamdeset posto studenata koji nisu iz Šibensko-kninske županije, a upravo bi projekt izgradnje Studentskog doma Palacin, koji se nalazi na desetak minuta hoda od Veleučilišta, trebao biti veliki korak u povećavanju i poboljšanju studentskih smještajnih kapaciteta. Radi se o studentskom domu s najvišim europskim standardima u vrijednosti od 85 milijuna kuna, od čega se veliki dio sufinancira sredstvima iz EU fondova. Palacin će biti izgrađen do 1. ožujka sljedeće godine te spreman za useljenje svojih prvih studenata.

Palacin

Studentski dom Palacin gradi se po najvišim europskim standardima | foto: Grad Šibenik

Veleučilište u Šibeniku je najveća visokoobrazovna institucija u gradu Šibeniku koja ima ukupno šest studijskih programa. Naime, riječ je o četiri preddiplomska studija – Turistički menadžment, Upravni studij, Promet i Poslovna informatika te dva diplomska studija – Menadžment i Upravni studij. Osim toga, uskoro bi se mogao uvesti i studij sestrinstva.

Čak sedamdeset posto studenata koji studiraju na Veleučilištu u Šibeniku ne dolazi iz Šibensko-kninske županije, a upravo iz tog razloga na Veleučilištu svim snagama nastoje povećati kapacitet i kvalitetu studentskog smještaja. Štoviše, Veleučilište je jučer na svojim službenim Facebook stranicama objavilo dobru vijest o konačnom završetku izgradnje novog Studentskog doma Palacin, koji bi svoja vrata studentima mogao otvoriti u ljetnom semestru 2022. godine.

Izdvojeni članak

Zašto su studentski poslovi na baušteli najbolje plaćeni?

Studentski dom u vrijednosti od 85 milijuna kuna

Projekt Studentski dom Palacin usmjeren je na rješavanje velikog problema nedostatka smještajnog kapaciteta u studentskim domovima na području Šibensko-kninske županije, stoji u opisu projekta. Radovi na izgradnji Palacina započeli su još u studenom 2019. godine. Naime, radi se o ogromnoj investiciji u vrijednosti od 85.356.107,55 kuna, a iznos od čak 79.680.000,00 kuna sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz operativni program Konkurentnost i kohezija. Nositelj ovog značajnog projekta je Veleučilište u Šibeniku, a za sve građevinske radove zadužena je zajednica ponuditelja Lavčević d.d. i Lavčević inženjering d.o.o. iz Splita. Idejni projekt Studentskog doma Palacin pripada arhitektu Zoranu Popoviću.

Tako se ovih dana, na postojećoj lokaciji napuštene vojarne u tri dilatacije ukupne površine 7.863,38 četvornih metara, lagano privode kraju radovi na izgradnji spomenutog studentskog doma s kapacitetom od 322 kreveta raspoređenih u 158 dvokrevetnih i 16 jednokrevetnih soba. Ovim hvalevrijednim projektom se želi, prije svega, osigurati odgovarajući studentski standard za nedomicilne studente upravo kroz organizirani smještaj s naglaskom na studente u nepovoljnijem položaju. Također, to je jedan od glavnih preduvjeta ostvarivanja jednakih prava na obrazovanje svim studentima, bez obzira na njihov zdravstveni i socijalni status.

Poznat datum završetka izgradnje

Dekan Veleučilišta u Šibeniku Ljubo Runjić, prilikom obilaska samih radova na izgradnji Studentskog doma Palacin još u svibnju ove godine, istaknuo je kako su oni u poodmakloj fazi te da se useljenje prvih studenata očekuje u ljetnom semestru 2022. godine, stoji na stranicama Palacina. Štoviše, sukladno potpisanom ugovoru, radovi se trebaju izvršiti u roku od osamnaest kalendarskih mjeseci stoga bi se studenti trebali useliti najkasnije do navedenog razdoblja.

Dekan Runjić je tada također naglasio da se radi se o izuzetnom studentskom domu s najvišim europskim standardima koji će imati brojne sadržaje – Sa svojih 332 kreveta, apartmanima za gostujuće profesore, sobama prilagođenim osobama s invaliditetom, studentskim restoranom, kantinom, knjižnicom i čitaonicom, uvjete studiranja u Šibeniku podignut ćemo na europsku razinu.

Štoviše, jučer je na službenim Facebook stranicama Veleučilišta u Šibeniku osvanula vijest o konačnom datumu dovršetka izgradnje šibenskog studentskog doma, što je posebno razveselilo studente – Do 1. ožujka 2022. biti će završena izgradnja novog studentskog doma „Palacin“, kapaciteta 330 kreveta. Studentski dom, vrijedan 90 milijuna kuna, okružen zelenilom i s nezaboravnim pogledom na more, nalazi se svega 10-ak minuta hoda od zgrade Veleučilišta.

Palacin

Studentski dom Palacin bit će izgrađen do 1. ožujka 2022. godine | foto: Veleučilište u Šibeniku, Facebook

Novi studij

S obzirom na to da je u planu i otvaranje novog studija sestrinstva, kao i osnivanje Sveučilišta u Šibeniku, jasno je da je ovakvo povećanje i poboljšanje studentskih smještajnih kapaciteta prijeko potrebno te se u budućnosti očekuju slični projekti. U spomenutom obilasku izgradnje Studentskog doma Palacin gradonačelnik Šibenika Željko Burić rekao je – Grad Šibenik pružit će financijsku podršku Veleučilištu u Šibeniku u uspostavi Studija sestrinstva, a sve s končanim ciljem od kojeg ne odustajemo, a to je osnivanje vlastitog Sveučilišta, stoji na stranicama Palacina.

Copy link
Powered by Social Snap