Pretraga

Tko su bosonogi graditelji koji grade bazen od blata i bambusa?

A- A+

Sigurno ste se nekad uhvatili kako na društvenim mrežama gledate dva bosonoga graditelja kako ručno grade nastambe od blata i bambusa. Tko stoji iza svega toga i mogu li se te nastambe doista koristiti, donosimo u nastavku.

podzemni bazen

gradnja bazena oko podzemne kuće | foto: screenshot YouTube

Sigurno vam je barem jednom na društvenim mrežama izašao video s dvojicom muškaraca koja od bambusa i blata grade nevjerojatne nastambe. Primitive Survival Tool samo je jedan od YouTube kanala koji prikazuje dvojicu bosonogih graditelja kako grade zapanjujuće vile, bazene i tunele. Lokacije na kojima grade i snimaju su Tajland, Kambodža, Vijetnam i Indonezija. Osim spomenutog kanala, graditelji se prikazuju i na kanalima Primitive Survival, Primitive Unique Tool, Primitive Technology i drugi. Iza svega stoje graditelji Mr. Pen Sann i Mr. Sophal te snimatelj Mr. Kimhout.

Koje materijale koriste za izgradnju?

Dvojac se odmiče od modernog načina gradnje i pokazuje kako se i primitivni materijali mogu koristiti za stvaranje izvanrednih građevina. Svaka od nastambi u potpunosti je funkcionalna te izgrađena golim rukama pomoću prirodnih materijala koja pronalaze u šumi. Za potrebe izgradnje takvih nastambi, graditelji se ne služe nikakvim strojevima, već sve rade isključivo ručno, a materijali kojima se najčešće služe su blato i bambus. Za gradnju im je potrebno između 14 i 60 dana, ovisno o složenosti, a cijeli postupak prikazan je u video isječcima koji traju od 15 do 30 minuta.

gotov bazen

gotov bazen | foto: screenshot YouTube

Kako izgleda izgradnja bazena?

Primjerice, izgradnja bazena oko podzemne kuće započinje s kopanjem rupe oko kuće pomoću bambusovog kolca. Potom, mješavinom blata prikupljenog iz obližnje rijeke te pijeska formiraju ploču. To čine pomoću kalupa kojeg su prethodno napravili spajanjem bambusove trske. Ploče peku na vatri kako bi dobili čvrsti materijal za oblaganje. Nakon što su tim pločama obložili bazen koristeći blato kao vezivno sredstvo, ulijevaju vodu kako bi se napunio bazen. Iako taj bazen ne izgleda poput onog u hotelima ili u dvorištu nečije kuće, činjenica je kako je dvojac ipak zaslužio da se u njemu okupa.

Tko su bosonogi graditelji koji grade bazen od blata i bambusa?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap