Pretraga

U Karlovcu se raspada parkiralište nedavno građeno za milijun eura

A- A+

U sklopu Poduzetničkog centra ‘Nikola Tesla’ u Karlovcu izgrađeno je parkiralište s 56 mjesta koje je Grad stajalo gotovo devet milijuna kuna. Radove je izvodila tvrtka AB gradnja, a nadzor tvrtka INMARK. Na parkiralištu su uočeni nedostaci, a izvođač radova će ih ukloniti o svojem trošku u jamstvenu roku od pet godina.

Gradnja parkirališta Centra Nikola Tesla

Gradnja parkirališta Centra Nikola Tesla | foto: Nikola Tesla poduzetnički centar

Poduzetnički centar ‘Nikola Tesla’ je projekt Karlovačke županije koji košta više od 32 milijuna kuna. Sufinancira se novcem Europske unije i to u iznosu većem od 23 milijuna kuna. Centar je izgrađen pokraj Gimnazije Karlovac, koju je Tesla pohađao. Uz Centar, odmah preko ceste je izgrađeno i parkiralište koje je financirano gradskim novcem i koje je, kako je svojedobno istaknuto, ‘inspirirano Teslinim dostignućima’ piše Index.hr.

Ovaj centar, punog naziva Nikola Tesla Experience Centar, izgrađen je tako da na multimedijski način svakog posjetitelja upozna sa životom i radom Nikole Tesle. Centar je trebao biti otvoren u prosincu prošle godine, no rok se produžio na prvu polovicu ove godine.

Izdvojeni članak

Započela izgradnja javnog parkirališta vrijednog preko milijun kuna: Za osobe s invaliditetom namijenjena dva mjesta

Parkiralište opremljeno ‘pametnom’ tehnologijom

Parkiralište ima punjače za električne automobile i druga vozila na baterije. Ako je parkirališno mjesto slobodno, svijetli zeleno svjetlo, a ako je zauzeto, crveno. Ima stupove koji svijetle u raznim bojama, kugle koje svijetle na dodir.

Tu je i nadstrešnica s fotonaponskim ćelijama ispod koje su klupe, interaktivni videozid i multimedijalni paneli s podatcima o samom Centru, Gimnaziji Karlovac i ‘Nikoli Tesli’, informativni stup s podatcima o popunjenosti parkirališta, senzorima pametne rasvjete, podnom LED rasvjetom koja će vozilo uputiti do predviđenoga parkirnog mjesta i drugim elementima.

Nedostaci u gradnji parkirališta

Nadstrešnica parkirališta prokišnjava, a na njoj je nešto nalik na hrđu. Videozidovi zasad ne rade, sa stupova se odvaja materijal, a dvojbena je i svrhovitost takvog parkirališta sa svjetlećim stupovima i kuglama jer vozači i bez svjetlosne signalizacije znaju je li parkirališno mjesto slobodno.

Izdvojeni članak

Prvo intermodalno parkiralište u Hrvatskoj: Usluga se plaća važećom kartom javnog prijevoza

Iz gradske uprave su objasnili da je nadstrešnica izgrađena od kortena po želji projektanta, a riječ je o ‘grupi legura čelika koje razvijaju stabilnu oksidaciju i ne zahtijevaju dodatne premaze’. Gradonačelnik Damir Mandić ističe da je parkiralište bilo nužno za pribavljanje uporabne dozvole za taj centar i da je javna nabava ponavljana tri puta.

– U jednom trenutku će to postati standard za nova parkirališta. Svi se zaklinju u digitalno, zeleno i pametno, a mi možemo posvjedočiti koliko to poskupljuje, rekao je gradonačelnik Mandić komentiravši cijenu izgradnje parkirališta od gotovo devet milijuna kuna.

Gradnja parkirališta Centra Nikola Tesla
Share via
Copy link
Powered by Social Snap