Pretraga

Umag kolijevka bespravnih građevina, čak 241 objekt čeka rušenje

A- A+

U izvještaju pučke pravobraniteljice spomenuti su brojni problemi s kojima se građani svakodnevno susreću. Među ostalim, kao velik problem za građane nameće se i pitanje neučinkovitog i sporog uklanjanja bespravne gradnje. Dok građani slučajeve nastavljaju prijavljivati, ponekad ih obeznadi što se na ‘sumnjivu’ gradnju inspektorat ni ne osvrne, a katkada, kada to i učini, objekti prosuđeni kao bespravno izgrađeni, ne budu uklonjeni godinama. Umag u Istri također muku muči s bespravnom gradnjom, a nadzor je unazad nekoliko tjedana proveden na čak 241 objektu – koliko ih je i predviđeno za rušenje.

građevinska inspekcija | foto: screenshot, HRT

Jedan predio Umaga posebno je prepoznat kao ‘kolijevka bespravne gradnje’, a radi se o Crvenom vrhu, piše HRT. Između ostalog, inspekcija je posjetila i jedan bračni par koji je stigao iz Beča i smjestio se u neposrednoj blizini mora, gdje su podigli kućicu na parceli, no ispostavilo se da su rijetki čiji objekt nema nepravilnosti.

Izdvojeni članak

Gradilišta će moći zatvarati i komunalni redari, kako to može štetiti inspektorima i građanima?

Kod bračnog para, izvijestili su, nisu pronašli nepravilnosti, no, provevši 241 nadzor na širem području grada Umaga, donesen je i isti broj bespravno izgrađenih objekata. Od objekata koji su određeni kao bespravno izgrađeni, čitav je spektar različitih vrsta objekata pa se prilikom nadzora pregledavalo objekte od mobilnih kućica pa sve do vila s bazenima.

Ipak, pregledom na području Murina, inače naselja u Republici Hrvatskoj, koji je u sastavu grada Umaga, a koje je prema popisu iz 2021. godine brojilo 970 stanovnika, pronađeno je bespravno naselje. Bilo je kako postavljenih mobilnih kućica, tako i bespravno dograđenih gornjih etaža kuća. Vlasnici bespravnih objekata većinom su stranci, koji će sada svoje objekte morati ukloniti. Ne uklone li vlasnici bespravno sagrađene objekte, izvršenje će po trošku investitora izvršiti treća osoba.

– Budući da se radi o izvangrađevinskom području, propisane mjere su rješenje o uklanjanju s rokom od 15 dana sukladno odredbama članka 115. Zakona o Državnom inspektoratu. Ukoliko investitor ne postupi po rješenju o uklanjanju, izvršenju rješenja pristupit će se putem treće osobe na trošak investitora, navedeno je u priopćenju Državnog inspektorata.

U ožujku je izašao izvještaj pučke pravobraniteljice, a, između ostalog, u izvještaju se spominje i problem bespravne gradnje. Što se u izvještaju kaže po tom pitanju, pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap