Pretraga

Veliki dogovor Vlade i građevinara: Poznato tko će platiti razliku u povećanju cijena radova

A- A+

Na 127. sjednici Vlade Republike Hrvatske donesen je novi zaključak o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda. U slučaju povećanja cijene radova za više od 10%, razliku preko 10% snosit će javni naručitelji, a povećanje cijene radova do 10% snose izvođači radova.

Gradnja, ilustracija | foto: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Zaključkom o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda pojašnjava se procedura utvrđivanja razlike u cijeni radova tako da će u slučaju povećanja cijene radova za više od 10 postotaka razliku preko 10 postotaka snositi javni naručitelji, a povećanje cijene radova do 10 postotaka snose izvođači radova, izvijestio je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.

Izdvojeni članak

Ministar Paladina o povećanjima troškova: ‘Građevinari mogu zahtijevati nadoknadu zbog povećanja troškova’

Cilj te vladine mjere je po njegovim riječima ublažavanje nastalih poremećaja na građevinskom tržištu te uspješna provedba i dovršetak svih većih započetih projekata ugovorenih u postupcima javne nabave, kao i poticanje ugovaranja novih projekata. Objasnio je kako je prije svega zbog značajnog porasta cijena građevinskih materijala i proizvoda i energenata te činjenice da su primijećeni zastoji u provedbi javnih radova, vlada pristupila izradi zaključka za ublažavanje posljedica navedenih poremećaja, kao i metodologije utvrđivanja razlike u cijeni radova, na osnovu zahtjeva izvođača.

Čitav prijedlog zaključka možete pročitati u nastavku.

Copy link
Powered by Social Snap