Pretraga

[VIDEO] Brodosplit dovršio montažu čeličnog dijela vijadukta Prapratno

A- A+

Brodosplit je sredinom kolovoza ove godine završio montažu čeličnog dijela gornjeg ustroja vijadukta Prapratno na trasi pristupne ceste za Pelješki most. Naime, radi se ogromnoj čeličnoj konstrukciji od pet segmenata, koji su trajektom Jadrolinije prevezeni na gradilište, a tamo su se spajali zavarivanjem.

Vijadukt Prapratno

Brodosplit je završio montažu čeličnog dijela gornjeg ustroja vijadukta Prapratno | foto: YouTube, Brodosplit

Naime, već smo pisali o tome kako je Brodosplit potpisao ugovor s grčkim Avax-om o izradi čelične konstrukcije za vijadukt Prapratno. Brodosplit je tako izgradio ogromnu kostrukciju tešku 2.580 tona, koja je u dijelovima te morskim putem prevezena na gradilište.

Izdvojeni članak

Pristupne ceste oko Pelješkog mosta: Brodosplit opremio vijadukt Prapratno s 2.580 tona čelika

Čelična konstrukcija iz pet segmenata

Štoviše, vijadukt Prapratno je dug sveukupno 212 metara i težak oko 600 tona, dok najveći raspon između dva stupa iznosi 50 metara, navode iz Brodosplita. Oni su u svojim radionicama izradili i obojali konstrukciju sastavljenu od pet segmenata, koje su transportirali do gradilišta te su ih tamo međusobno spajali zavarivanjem.

Nakon toga su ih naguravali cilindrima s visokovrijednom navojnom šipkom u smjeru od istoka prema zapadu, a taj je posao na gradilištu izvelo 30 stručnih radnika i inženjera.

Podsjetimo, vijadukt Prapratno dio je stonske obilaznice dužine 18 kilometara, čija vrijednost iznosi više od 500 milijuna kuna bez PDV-a. Vijadukt Prapratno spada u izuzetno zahtjevne građevinske projekte, koji se grade i sklopu pristupnih cesta za Pelješki most, a ta bi dionica u potpunosti trebala biti gotova na proljeće 2022. godine.

U nastavku možete pogledati kako izgleda čelična konstrukcija vijadukta Prapratno.

Copy link
Powered by Social Snap