Pretraga

VIDEO: Pogledajte kako izgleda dovršetak tehnički najzahtjevnije obilaznice u Hrvatskoj

A- A+

Završena je tehnički najzahtjevnija, posljednja faza projekta izgradnje Pelješkog mosta s pristupnim cestama. Riječ je o Stonskoj obilaznici vrijednoj 70 milijuna eura koju je izgradio grčki Avax. Kako izgleda obilaznica sa svih strana pogledajte u videu koji su objavile Hrvatske Ceste.

stonska obilaznica

Stonska obilaznica | Screenshot: Youtube

Stonska obilaznica je obilaznica od čvora Prapratno do čvora Zaton Doli i spoja s Jadranskom magistralom prema Dubrovniku, a njena je dužina 7,5 kilometara. To je završna dionica projekta ‘Cestovno povezivanje južne Dalmacije’ koju je izgradio grčki Avax i bila je tehnički najzahtjevnija. Radovi su uključivali probijanje dva tunela – Polakovica od 1.265 metara i Supava od 1.320 metara dužine. Izgrađen je i 485 metara dugi i 40 metara visoki most Ston, koji ove tunele spaja nad Stonskim zaljevom.

Rokovi za izgradnju svu nekoliko puta pomicani, pa je obilaznica otvorena devet mjeseci nakon otvaranja Pelješkog mosta. Uz grčki Avax, dijelove dionica radili su Strabag i China Road Bridge Corporation. Premijer Andrej Plenković je na otvorenju Stonske obilaznice kazao kako su sva tri izvođača dala svoj doprinos u realizaciji spajanja teritorija s Pelješkim mostom i pristupnim cestama što je važan strateški, prometni, infrastrukturni, sigurnosni i državni projekt RH.

Premijer je spomenuo kako je siguran da će u kontekstu hrvatskog članstva u europodručju i schengenskom prostoru taj projekt omogućiti još brži i veći razvoj turizma, kao i veći razvoj prihoda i kvalitetniji život ljudi na jugu. Rekao je i kako će za neko vrijeme biti gotovi drugi projekti kao što su: druga cijev tunela Učka, autocesta prema Lekeniku, kao i ulaganja koja idu prema Bjelovaru, prema Koprivnici, Omišu, Splitu.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji predstoji dovršiti autocestu koja bi išla od Dolija prema Dubrovniku i brzu cestu od zračne luke u Ćilipima do grada. Potrebno je dovršiti cestu na preostalom dijelu Pelješca i spojiti Metković s autocestom. Premjer je uvjeren kako će, s obzirom na međunarodno osnaženi položaj Hrvatske, financijski i ekonomski, pronaći sredstva u narednim godinama kako bi se svi planirani projekti realizirali.

Izdvojeni članak

Radovi na cestama u cijeloj Hrvatskoj: Pogledajte što nas očekuje u budućnosti

Plenković je komentirao nezadovoljstvo stanovnika pojedinih područja kroz koja prolazi obilaznica, kazavši da svi prometni projekti, prije nego što budu usvojeni na razini županije, prolaze kroz proces javnoga savjetovanja. Proučio je da tijekom procesa javnog savjetovanja svi koji imaju nešto za kazati trebaju to jasno istaknuti.

Projekt izgradnje samog Stonskog mosta nije bio nimalo jednostavan. Izvedbenu tehničku dokumentaciju i radove oko Stona izveo je grčki Avax, i to uz pomoć vlastitih resursa i preko svojih podizvođača, a metalnu rasponsku konstrukciju samog Stonskog mosta izveo je Brodosplit. Detaljnije o samim radovima možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap