Pretraga

Video: Pogledajte kako izgleda veliko gradilište u tunelu Učka

A- A+

Druga cijev tunela Učka probijena je 15. rujna. U promet će biti puštena tijekom ljeta 2024. godine. Tunel je u fazi opremanja, a u cijevi trenutno radi 300 radnika u uvjetima prema najvišim standardima struke. Previđa se kako će do Božića prvi kilometar s istarske strane već biti pod asfaltom.

tunel Učka

tunel Učka | foto: screen shot you tube

Riječki ogranak Društva za ceste Via Vita organizirao je stručni obilazak gradilišta druge cijevi tunela Učka. Domaćin obilaska je BINA Istra koja gospodari Istarskim ipsilonom i gradi drugu cijev. U tunelu je kao u mravinjaku, radovi se obavljaju predviđenom dinamikom i novom austrijskom tunelskom metodom.

Obilazak je predvodio nadzorni inženjer Sandro Ljubičić koji je ovom prilikom objašnjavao tehnike koje se koriste na gradilištu.

Izdvojeni članak

Ugovorena gradnja tunela Kozjak: Za 74,6 milijuna eura novi spoj Splita s autocestom grade Kinezi  

– Iskopi su rađeni novom austrijskom tunelskom metodom. Kopalo se u malim koracima, od metar i pol do pet metara dnevno, uz redovito podgrađivanje. Podgrada je fleksibilna i tanka, prilagođava se stijeni. Redovito se prate deformacije. Gradilište ima poseban sustav ventiliranja, nakon miniranja nema oblaka dima. Na sredini tunela u zraku se niti ne osjeti da se miniralo. Kamioni praktično niti ne ulaze u tunel. Materijal se iz tunela izbacuje trakom. Drobilica se privlači 100 metara od iskopa, materijal se transportira u kamenolom u Vranji i koristi za betoniranje tunela, objasnio je Ljubičić za tunera.info.

tunel Učka | foto: screen shot you tube

tunel Učka | foto: screen shot you tube

Istaknuto je i kako se na ovome gradilištu velika pažnja posvećena je sigurnosti.

– Vidjeti nekog bez kacige ili reflektirajućeg prsluka je nemoguća misija. Radnici u kacigama imaju čipove. U svakom trenutku se iz centrale pomoću čipova prati gdje se nalaze radnici. Nema šanse da se netko zagubi u tunelu ili šeće zonama u kojima ne bi trebao hodati. U tunelu su formirane pješačke staze. Tko god zakorači u koridor za vozila, odmah dobiva upozorenje nadležnih. Razmišljalo se o sigurnosti i ako nešto krene po zlu. U tunelu su postavljeni kontejneri koji primaju 16 ljudi i osiguravaju zrak, hranu i piće za 30 sati, objašnjava nadzorni inženjer.

Sve o projektu konstrukcije druge cijevi tunela Učka pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap