Pretraga

[VIDEO] Zadar uz bok drugih gradova u Europi: Rekonstrukcija glavne gradske prometnice

A- A+

Uskoro ponovno kreću radovi u zadarskim četvrtima. Nastavlja se rekonstrukcija Ulica dr. Franje Tuđmana, jedne od glavnih prometnica u gradu Zadru. Projekt uključuje i izgradnju obostrane biciklističke staze. Iz Grada navode da će ovaj projekt Zadar staviti uz bok drugim gradovima u Europi.

zadar rekonstrukcija

Rekonstrukcija prometnice, Zadar | foto: Grad Zadar

Projekt rekonstrukcije prva je faza projekta poboljšanja transportnog sustava i povezivanja prometa u gradu Zadru.

Jedna od najvažnijih prometnica u gradu Zadru uskoro se nastavlja rekonstruirati. Ulica dr. Franje Tuđmana, koja prolazi kroz najgušće naseljena gradska područja, Bulevar, Voštarnicu i Relju, jedna je od prometno najopterećenijih ulica u Zadru te se projekt njene rekonstrukcije stoga smatra jednim od prioriteta.

Osim što povezuje nekoliko dijelova grada, u ulicu dr. Franje Tuđmana slijeva se i dnevni migracijski promet, a do posebne opterećenosti dolazi za vrijeme turističke sezone. Provedba ovog projekta trebala bi donijeti optimizaciju prometnih tokova, učinkovitije upravljanje prometom i bolju informiranost vozača.

zadar rekonstrukcija

Rekonstrukcija prometnice, Zadar | foto: Grad Zadar

Prioritet javni gradski prijevoz

Projekt predviđa i izgradnju obostrane biciklističke staze, kao i implementaciju inteligentnog prometnog sustava koji nudi prioritet vozilima javnog gradskog prijevoza.

– Projektom je predviđena obnova prometnice u Tuđmanovoj ulici u dužini od 890 m sa sadašnje dvotračne u četverotračnu s obostranim nogostupima, biciklističkim stazama i novim drvoredom, dodao je pročelnik za EU fondove, Ante Ćurković.

zadar rekonstrukcija

Rekonstrukcija prometnice, Zadar | foto: Grad Zadar

Vrijednost projekta procjenjuje se preko 35 milijuna kuna. Glavni je cilj poboljšati cjelokupni transportni sustav, povezati sve vrste prometa, podići razinu sigurnosti u prometu i zaštititi okoliš.

Pročelnik za EU fondove, Ante Ćurković, naveo je i da će proširenje ceste omogućiti vožnju duž Tuđmanove ulice i to bez zastoja što će utjecati na smanjenje emisije štetnih plinova.

zadar

Rekonstrukcija prometnice, Zadar | foto: Grad Zadar

Osim rekonstrukcije ulice dr. Franje Tuđmana projekt uključuje i nadogradnju 18 semaforiziranih raskrižja, ugradnju video-detektorskog sustava i  uspostavu infrastrukture vezano za Centralni informacijski sustav koji će upravljati cijelim  prometom.

– Ovo su projekti koji zasigurno grad Zadar postavljaju uz bok drugim gradovima u Europi koji na pametan način upravljaju prometnim sustavom, zaključio je Ćurković.

Projekt rekonstrukcije Tuđmanove ulice financira sredstvima iz kroz mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Rok izvođenja radova u Tuđmanovoj je 11 mjeseci od dana uvođenja izvođača radova u posao, a kako će izgledati pogledajte u videu.

Copy link
Powered by Social Snap