Pretraga

Za Svjetsko prvenstvo 2030. kopa se 27,6km dug tunel između Europe i Afrike

A- A+

Do Svjetskog prvenstva 2030. ima još čekanja, no već su krenule pripreme kako bi se ubrzalo putovanje između država domaćina. Prvenstvo će ugostiti Portugal, Španjolska i Maroko, a do početka prvenstva planira se završetak velikog projekta povezivanja Maroka i Španjolske. Bude li projekt uspješno realiziran, tunel dug 27,6 kilometara povezat će zaljev Tangera u Maroku i Tarife u Španjolskoj. Ispitivanja su u tijeku, a uključeni su i Maroko i Španjolska.

Tanger | foto: Freepik

Svjetsko nogometno prvenstvo 2030. godine igrat će se u Maroku, Španjolskoj, Portugalu, Argentini, Paragvaju i Urugvaju. Pritom, prvenstvo će ugostiti tri države, Maroko, Španjolska i Portugal, a za lakše putovanje između Europe i Afrike planira se nevjerojatan projekt. Do prvenstva se tunelom planira povezati Maroko i Španjolska, no ta ideja ne javlja se prvi put.

Ova ideja prvi put se razmatrala još 1979. godine, a projekt je sada oživio kako bi olakšao ‘prijelaz’ između dva kontinenta. Dosad, za putovanje između Madrida i Tangera u Maroku najčešće se odabirao let avionom kao najkraća opcija, kada put traje sat i pol. Putovanje autom istom rutom znatno je duže pa može potrajati i do devet sati, no izgradnja tunela to bi promijenila, piše euronews.

Umjesto devetosatnog putovanja, koje neminovno uključuje i prelazak Gibraltara trajektom, tunel bi smanjio za nekoliko sati. Bude li projekt uspješan, njime će se ostvariti nova željeznička pruga sa stanicama do mjesta 300 kilometara udaljenog od Tangera pa će ponuditi održiviju i kraću mogućnost putovanja. Između Punte Palome u Tarifi i Punte Malate u tangerskom zaljevu, putovat će se pet sati.

Trenutno se prave studije na terenu, u koje su uključene marokanska National Company for the Studies of the Strait of Gibraltar (SNED), a i španjolski ekvivalent, španjolsko društvo za povezivanje preko Gibraltarskog prolaza ( SECEGSA), da se provjeri 2020-ima. Trenutno se određuju točne vremenske odrednice, a bude li sve po planu, tunel će biti dug 27,6 kilometara. Španjolska je za izučavanje mogućnosti dodijelila 2,3 milijuna eura.

Španjolska je dobila najdužu željezničku mrežu u Europi. Ovdje pročitajte više o procesu gradnje.

Copy link
Powered by Social Snap