Pretraga

Znate li da su neki ‘Uradi sam’ projekti protuzakoniti? Evo o čemu se radi

A- A+

Nekada je jednostavnije i isplativije određene popravke napraviti sam ili jednostavno sam napraviti sve ispočetka. Nažalost, neki od tih ‘uradi sam’ projekata i ne završe uvijek najbolje pa se na kraju ipak mora pozvati majstor. Osim ovog problema, kada sami radite poslove koji se odnose na elektroinstalacije ili čišćenje dimnjaka ili sami gradite kuću, zapravo i kršite zakon.

radovi krov

Ilustracija, foto: Unsplash; Zohair Mirza

Uvijek je dobro biti sam svoj majstor i popraviti male stvari u domu ili napraviti nešto svojim rukama. Ipak, kod nekih je radova potreban poseban oprez jer su protuzakoniti kada ih radite sami. Recimo, postavljanje struje ili servisiranje bojlera može biti izuzetno opasno ako to radite sami, a uz to je i protuzakonito. Iz Hrvatske obrtničke komore (HGK) su objasnili koji se radovi mogu obavljati samostalno, a koje bi trebalo izbjegavati.

Osoba koja obavlja određene radove za koje nema registriranu djelatnost može biti kažnjena. Također, zakonom je zabranjeno obavljati popravke za druge osobe i pri tome svoje usluge naplaćivati, što je kod nas česti slučaj. O kojim se točno uslugama i poslovima radi, objašnjavaju iz HGK.

– Sve što je vezano uz ovlaštenja, stručnost i ovjereni alat – građani ne bi smjeli raditi sami. To se prvenstveno odnosi na elektroinstalacije, servisiranje plinskih uređaja, čišćenje dimnjaka i slično, rekli su za Dnevnik.hr iz Komore.

Izdvojeni članak

Jeste li sigurni da se sami želite primiti radova? Evo zašto je bolje angažirati profesionalce

Dodali su i kako ovakve i slične radove smiju obavljati samo osobe s položenim majstorskim ispitom. Majstorsko zvanje postoji s razlogom, a njime se osigurava zaštita potrošača jer je ono, kako kažu iz Komore, dokaz znanja, umijeća i pouzdanosti kvalitete majstorskih proizvoda i usluga. Kao i uvijek i u ovom slučaju postoji jedna iznimka, a ona se odnosi na gradnju kuće. Točnije, kuću za sebe možete graditi sami jedino ako imate završen preddiplomski stručni studij ili preddiplomski sveučilišni studij arhitektonske ili građevinske struke i imate položen stručni ispit za poslove u graditeljstvu.

– Takva kuća koju kvalificirana i ovlaštena osoba gradi sama za svoje potrebe mora biti u cijelosti stambena ili barem 70 posto građevinske bruto površine mora biti namijenjeno za stanovanje. Također, takva kuća ne smije imati više od dvije stambene jedinice. Investitor koji je ujedno i izvođač mora u tom slučaju stručni nadzor povjeriti nekoj drugoj ovlaštenoj osobi, a na gradilišnoj tabli potrebno je upisati izvođača kao fizičku osobu imenom i prezimenom, objasnili su iz Obrtničke komore.

Copy link
Powered by Social Snap