Pretraga

Liječnica tužila susjede zbog fleke na stropu: Moraju joj isplatiti 5.000 eura

A- A+

Curenje vode spada u najčešće probleme s kojima se suočavaju stanari višestambenih zgrada. Ovaj problem može prouzročiti niz faktora, od puknuća cijevi do nepravilnog korištenja uređaja ili pak neispravnih uređaja. Moguća je da situacija eskalira i prijeđe u sferu zakona, kada susjedi iz čijeg stana curi nisu suradljivi. Jedan takav slučaj dogodio se u Bjelovaru. Liječnica je tužila susjede zbog velike mrlje na stropu kupaonice, a prema presudi su joj dužni isplatiti čak 5.000 eura.

curenje vode | foto: YouTube screenshot

Curenje je u stambenim zgradama nije rijetkost. Prema podacima, proboj vode u višestambenim zgradama zapravo je najčešći razlog oštećenja koja se u zgradama javljaju, a više je razloga zbog kojih dolazi do curenja. Voda može probiti uslijed puknuća cijevi, zbog začepljenja, no i zbog neispravnog uređaja za pranje rublja ili posuđa, ili pak nepravilne uporabe uređaja.

Nisu se usudili koristiti kupaonicu

Situacije curenja postaju uistinu nezgodne ako obje strane nisu podjednako zainteresirane riješiti problem. U slučaju da susjedi nisu suradljivi, može se dogoditi da ovakva nesuglasica ode u sferu zakona, a jedna takva situacija dogodila se u Bjelovaru. Liječnica je tužila susjede, jer joj je, kako je navela, iz njihovog stana s kata više duže vrijeme curila voda.

Izdvojeni članak

Želite da vaša kupaonica izgleda poput one s Pinteresta? Evo zašto to nije uvijek moguće

Naime, nakon što je uklanjala knauf u gornjem dijelu kupaonice, liječnica je na stropu uočila veliku mrlju od curenja vode. Prema liječnici, iz stana iznad njenog bračnog para poduzetnika, voda je curila neko vrijeme, zbog čega se sa ostalim ukućanima nije usudila koristiti kupaonicu, navodi Danica.

– Zbog vlage na tužiteljičinom stanu nastala je šteta u obliku vlaženja stropa kupaonice i pregradnog zida između kupaonice i kuhinje, u obliku truljenja dijela drvene obloge na pregradnom zidu u kupaonici i u obliku oštećenja soboslikarskih i ličilačkih radova na dijelu stropa i dijelu pregradnog zida u kupaonici, stajalo je u presudi.

Strah od strujnog udara

Osim što se s ukućanima bojala koristiti kupaonicu zbog straha od strujnog udara, tužiteljica je u stanu neko vrijeme osjetila miris vlage, a par je odlučila i tužiti. Građevinskim vještačenjem, utvrđeno je kako je curenje izazvao ‘kvar na instalaciji u kupaonici tuženih’. Za trajanja sudskog postupka, par je u potpunosti izmijenio instalaciju vodovoda i kanalizacije pa je opasnost za tužiteljičinu nekretninu uklonjen. Ranije, rekli su, nisu uspjeli pronaći majstora.

Tužiteljica je tražila naknadu imovinske, ali i neimovinske štete zbog povrede prava osobnosti, na mirno i kulturno uživanje doma, a sudac je u petak presudio u korist liječnice. Bračnom paru, tom je prilikom presuđeno da tužiteljici isplate nešto manje od 5.000 eura. Od ukupnog iznosa, poslana sredstva dijele se za 670 eura za duševne boli, 1.210 eura imovinske štete, kao i 3.100 eura troškova parničkog postupka. Presuda je nepravomoćna.

Trendovi za uređenje kupaonica često se mijenjaju. Koji su bili vodeći trendovi za uređenje kupaonice i kuhinje, pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap