Pretraga

Raste zakupnina za kampove, hotele i turistička naselja, očekivana zarada od 20 milijuna eura

A- A+

Novim propisima država planira povećati zaradu od turizma za 20 milijuna eura povećanjem cijena zakupnine na površini od 14,5 milijuna kvadrata. Više novca za korištenje RH zemljišta u turističke svrhe plaćat će 75 kampova, te 150 hotela i turističkih naselja. Također, zakonskom obavezom od sljedeće turističke sezone postaje Plan upravljanja destinacijom.

Oglas za hotel u Podstrani | Njuškalo

Na javno savjetovanje upućen je prijedlog Zakona o turizmu te dvije uredbe koje određuju način raspolaganja i naknadu za korištenje građevinskog zemljišta u vlasništvu RH i jedinica lokalne samouprave. Uredbe se odnose na 75 kampova te 150 hotela i turističkih naselja u ukupnoj površini od 20,5 milijuna kvadrata. Savjetovanje je otvoreno do 26. kolovoza.

Zakon o turizmu na snagu bi trebao stupiti početkom 2024. godine. Ističe se kako, između ostalog, sadrži kao obavezu donošenje Plana upravljanja destinacijom koji će postati zakonska obaveza. Zakon bi trebao i osigurati okvir za upravljanje razvojem turizma u skladu s načelima održivosti, pa tako predviđa i alate za praćenje – indeks turističke razvijenosti, satelitski račun održivog turizma i pokazatelje održivosti.

Upravljanje destinacijom uz pomoć satelita

Planovi za upravljanje destinacijom donosit će se na četiri godine, izrađivat će ih turističke zajednice, uz sudjelovanje jedinica lokalne i regionalne samouprave, te građana, a usvajat će ih tijela turističkih zajednica. Uz to čelnici lokalnih jedinica će predlagati predstavničkim tijelima donošenje odluka o upravljanju destinacijom.

Predstavnička tijela će moći na temelju smjernica i preporuka iz plana upravljanja destinacijom između ostalog donositi odluke o popisu projekata od posebnog značaja za razvoj destinacije, o broju, vrsti i kategoriji ugostiteljskih objekata te objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge smještaja. Također o kapacitetima smještajnih objekata u destinaciji, kao i uvođenju turističkog ekološkog doprinosa za goste koji borave u destinaciji, od kojeg bi se prihodi mogli trošiti isključivo namjenski, primjerice za poboljšanje komunalne infrastrukture, navedeno je.

Sustav satelitskih računa održivog turizma predstavljat će okvir za sustavno praćenje ekonomskih, ekoloških i društvenih učinaka turizma na sektore u ekosustavu turizma. Pritom, zbog neravnomjerne turističke razvijenosti hrvatskih regija, izradit će se nacionalni račun, regionalni računi na razini NUTS 2, te županijski računi (NUTS 3), samo za Jadransku Hrvatsku.

Izdvojeni članak

Poznat novi vlasnik kultnog hotela: Alex Birkenstock kupio hotel Bellevue za 14,1 milijuna eura

Novi cijenik

Kada je riječ o projektima od posebnog značaja za razvoj destinacije, oni će s moći financirati iz djela sredstava Fonda za turizam. Za “punjenje” Fonda za turizam presudne su pak dvije uredbe koje bi na snagu također trebale stupiti također od prvog dana iduće godine. Odnose se na turistička zemljišta koja su u vlasništvu lokalnih jedinica i države.

Uredbe obuhvaćaju određivanju početnog iznosa jedinične cijene zakupnine za turističko zemljište u kampu, način obračuna zakupnine i drugih naknada te obvezni sadržaj ugovora o zakupu. Novim propisima trebao bi biti određen i jedinični iznosa zakupnine za turističko zemljište na kojemu je izgrađen hotel i turističko naselje, način obračuna zakupnine i drugih naknada te obvezni sadržaju ugovora o zakupu.

Naime, na državnoj površini od oko 14,5 milijuna metara kvadratnih nalazi se 75 kampova, a na više od šest milijuna metara kvadratnih 150 hotela i turističkih naselja. Uz napomenu kako su za ove jedinice trenutno imovinsko-pravni odnosi regulirani Zakonom o neprocijenjenom građevinskom zemljištu.

Prema prijedlogu uredbi, cijena zemljišta u kampu će moći iznositi od 1,26 eura do maksimalno dva eura po metru kvadratnom godišnje, ovisno o lokaciji i kategoriji kampa. Cijena zemljišta gdje se nalaze hoteli i turistička naselja od 1,50 eura do maksimalnih tri eura po metru kvadratnom godišnje u priobalju i Zagrebu, a na ostalim područjima od 0,20 eura do jednog eura, ovisno o odluci jedinica lokalne samouprave.

Izdvojeni članak

Novi hotel u Bujama vrijedan 32 milijuna eura gradi austrijska ‘Mundita’

Raspodjela očekivanih prihoda

Predviđeni se ukupni godišnji prihod od približno 20 milijuna eura, odnosno dva i pol do tri puta veći od onoga što su do sada hoteli i kampovi bili dužni plaćati. Ovaj novac bit će raspodijeljen između države, te jedinca lokalne i regionalne samouprave.

Kada je riječ o raspodjeli uprihođene zakupnine od kampova, 30 posto će ići u državni proračun, 20 posto u proračun jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalazi kamp, 10 posto će pripasti jedinici regionalne samouprave, a 40 posto će ići u Fond za turizam. Uz dodatak da se od kampova se očekuju godišnji prihodi od oko 15 milijuna eura.

Od zakupa zemljišta na kojima se nalaze hoteli i turistička naselja procjene su godišnjih prihoda od oko pet milijuna eura, pri čemu će 40 posto ići u Fond za turizam, isti postotak će pripasti i jedinici lokalne samouprave na čijem se području nalazi hotel ili naselje, a 20 posto je namijenjeno proračunu jedinici regionalne samouprave.

Iz Vlade poručuju kako su novi propisi dio sveobuhvatne reforme turizma uz podsjetnika kako je u ovom kontekstu već donesena i počela se provoditi Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine. Kao i da su osigurana bespovratna sredstva za turistički sektor iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) i državnog proračuna u visini od oko 1,3 milijarde eura.

Pogledjate ovdje dizajnerske hotele u Hrvatskoj koji oduševljavaju – oslanjaju se na povratak prirodi, umjetnost, ali i moderne strukture.

Copy link
Powered by Social Snap