Pretraga

Utrka s vremenom: Uoči zabrane apartmanizacije registrirano čak 38.172 novih kreveta

A- A+

Lani je top tema među iznajmljivačima duž Jadrana i onima koji su to tek namjeravali postati bila zabrana apartmanizacije, odnosno usvajanje novog Zakona o turizmu koji će jedinicama lokalne samouprave omogućiti nekontrolirano širenje turističkih jedinica. Stoga i ne čudi što su mnogi požurili registrirati svoje krevete dok za to još imaju priliku. Tako je u 2023. registrirano čak 38.172 kreveta više nego godinu ranije.

krevet

krevet | foto: Freepik

Broj kreveta u privatnom smještaju u siječnju 2024. godine iznosio je 636.772, što je za čak 38.172 kreveta više nego što ih je bilo u siječnju prošle godine, te 31.332 više nego što ih je bilo u siječnju 2020, statistički su podatci Hrvatske turističke zajednice. Brojke ukazuju na to kako su Hrvati žure ubaciti se u ‘zimmer frei’ posao dok još nije prekasno.

Naime, rast broja jedinica privatnog smještaja podudara se s donošenjem novog Zakona o turizmu koji će jedinicama lokalne samouprave omogućiti da zaustave izdavanje novih rješenja za privatni smještaj. Sve s ciljem zaustavljanja galopirajuće apartmanizacija koja duž Jadrana onemogućava mlade u dugoročnom najmu ili kupnji nekretnine.

Izdvojeni članak

Zabrana novih apartmana na top turističkoj destinaciji, mladi ne mogu do stanova

Treba reći kako je po ovom pitanju najgora situacija na jugu Hrvatske gdje su već gradovi koji predstavljaju velika turistička središta krajem 2023. godine najavili usvajanje akata kojima će u određenim zonama zabraniti prenamjenu stamenih prostora u turističke. U prvom redu to su Dubrovnik i Makarska, urbane sredine u kojima cijene nekretnina zbog potencijalne zarade od turizma posljednjih godina nekontrolirano rastu.

Predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja, Barbara Marković, za dnevno.hr priznaje kako je donošenje zakona mnoge motiviralo da registriraju smještaj. Iako, kaže kako vjeruje da će on dugoročno bolje regulirati situaciju na tržištu.

Doznajte ovdje kakvo je stajalište Grada Makarske naspram apartmanizacije.

Copy link
Powered by Social Snap