Pretraga

Baranjac bez tehničkog pregleda odobrio priključak na distribucijski sustav većem broju osoba

A- A+

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, povodom kaznene prijave Policijske uprave osječko-baranjske, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 44-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

policija-3

Postoji osnovana sumnja da je 44-godišnji muškarac od 1. veljače 2017. do 19. lipnja 2019. u Belom Manastiru i u više mjesta na području Baranje, kao voditelj jednog pogona jednog trgovačkog društva, u nakani da se okoristi grubo prekršio zakon.

Muškarac je navodno bez ugovora ili energetske suglasnosti ili tehničkog pregleda odobrio priključak na distribucijski sustav većem broju osoba, a od pojedinaca je tražio da mu plate na ruke naknadu za priključenje pri čemu im je neistinito predočio da je ukupna naknada za priključenje znatno veća od propisane. Nakon što mu je 38 osoba povjerovalo i predalo mu traženi iznos novca, okrivljenik ga nije u njihovo ime uplatio na račun društva, već je sav novac zadržao za sebe, čime si je, osnovano se sumnja, na štetu društva pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 111.790,00 kune.

Izdvojeni članak

Bagerom počeli rušiti kuću u Zagrebu dok je u njoj bio čovjek: ‘Istrčao sam van unezvjeren’

Veći broj kaznenih djela

Osnovano se sumnja da je odobrio priključak na distribucijski sustav bez plaćanja ukupne naknade za priključenje trinaest fizičkih i pravnih osoba i pritom im neistinito predočio da će im za određeni novčani iznos pribaviti projektnu dokumentaciju, pa kako su mu oni povjerovali i predali mu traženi novac, tako ga je on uzeo i zadržao za sebe, a projektnu dokumentaciju im nije pribavio, čime si je, osnovano se sumnja, pribavio protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 17.300.00 kuna, a društvo oštetio za iznos od 32.369,00 kuna.

Isto tako sumnja se da je odobrio priključak na distribucijski sustav bez plaćanja ukupne naknade za priključenje 28 fizičkih i pravnih osoba te bez plaćanja naknade za ugovor o priključenju i tehnički pregled 17 fizičkih osoba, oštetivši time društvo za iznos od  52.217,00 kuna.

Nakon priključenja na distribucijski sustav navedenih fizičkih i pravnih osoba, okrivljenik ih nije, osnovano se sumnja, upisao u evidencijama društva kao nove potrošače i nova mjerna mjesta, iako je bio svjestan da će uslijed toga nastupiti šteta za društvo jer navedenim novim potrošačima neće biti obračunata potrošnja i ispostavljeni računi, pa su u navedenom razdoblju ti potrošači bez obračuna potrošnje i plaćanja potrošili ukupno oko 158.000 kubičnih metara ukupne vrijednosti oko 476.111,00 kuna. Time si je navodno pribavio protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 129.099,00 kune, a društvo oštetio za iznos od 672.488,00 kuna.

Izdvojeni članak

S gradilišta ukrali čekić vrijedan čak 30.000 kuna

Lažni računi i pečat

Isto tako postoji osnovana sumnja da je od 1. veljače 2017. do 19. lipnja 2019. u Belom Manastiru, u nakani da uzme više plinomjera, ušao u skladište jednog pogona trgovačkog društva i uzeo te zadržao za sebe 23 plinomjera ukupne vrijednosti 8.950,00 kuna. A uz to se sumnja da je u nakani da prikrije opisano prisvajanje novca, sastavio više računa i potvrda o uplatama u koje je unosio neistinite podatke te ih ovjeravao službenim pečatom.

Copy link
Powered by Social Snap