Pretraga

Bespravna gradnja: Na Kosovu policija zaplijenila 100 kuća i vila u Nacionalnom parku Šar planina

A- A+

Na Kosovu je gradnja na nedozvoljenim mjestima poprimila tolike dimenzije da je morala intervenirati čak i policija. Država je zaplijenila 100 kuća bespravno sagrađenih unutar Nacionalnog parka Šar planina.

Policija je intervenirala u Nacionalnom parku | BIRN

Deseci policajaca izveli su u utorak veliku akciju u planinskom odmaralištu Brezovica na Kosovu, zaplijenivši objekte za koje se sumnja da su nezakonito izgrađeni unutar Nacionalnog parka Šar planina. Oko 100 zgrada, uključujući više od 80 vila, zapečatila je policija u pratnji tužitelja iz Ferizaja/Uroševca Rasima Malokua.

– Operacija ide dobro. Provodimo identifikaciju vila i postavljamo upozorenja da je pristup njima sada zabranjen do pravomoćne presude suda, rekao je Maloku. U prosincu prošle godine, bivši gradonačelnik općine Shterpce/Štrpce Bratislav Nikolić, općinski direktori i čelnici privatnih tvrtki uhićeni su u još jednoj raciji zbog navodne bespravne gradnje u planinskom odmaralištu. U akcijama vezanim uz ovaj slučaj do sada je uhićeno ukupno oko 30 osoba. Tužitelj Maloku je rekao kako očekuje podizanje novih optužnica, a vjeruje da će do kraja godine imati čak i treću optužnicu. Istraga će se nastaviti i 2023. godine a predmet je toliko velik da nisu mogli sve staviti u jednu optužnicu, dodao je.

Maloku je objasnio da zakon koji regulira Nacionalni park Šar planina ‘izričito zabranjuje izgradnju tih zgrada u ovoj zoni’. U priopćenju za javnost u utorak (11. listopada), iz Tužiteljstva u Ferizaju/Uroševcu poslali su poruku kako vjeruju da je svih 100 zgrada izgrađeno ilegalno. Kaže se da je njihova gradnja omogućena zlouporabom položaja i ovlasti, izdavanjem građevinskih dozvola suprotno zakonima koji uređuju nacionalni park te davanjem i primanjem mita.

‘Tim radnjama degradirali su okoliš u ovoj zoni’, reklo je tužiteljstvo. U razdoblju nakon rata na Kosovu u Brezovici je izgrađeno mnogo vila od kojih neke navodno pripadaju političkim i drugim javnim dužnosnicima, a neke su u nejasnom vlasništvu. Kako prenosi balkaninsight.com, doznaju da bi na meti istrage tužiteljstva u ovom slučaju moglo biti više političara.

Copy link
Powered by Social Snap