Pretraga

Bez obzira na problem nabave materijala i rast cijena, ova hrvatska tvrtka ipak posluje dobro

A- A+

Značajna posljedica pandemije koronavirusa zasigurno je problem nabave pojedinih sirovina, što je istovremeno praćeno poskupljenjem cijena, dok s druge strane, potražnja za potrebnim materijalom ne opada. Upravo je zbog toga trenutačna situacija na tržištu vrlo nestabilna, a Mladen Jambrović, direktor tvrtke Iverpan koja se bavi izradom namještaja, također svjedoči o cijeloj situaciji koja je nepovoljna ne samo za njih, već i za sve ostale u istoj ili sličnoj branši. Bez obzira na teške tržišne okolnosti, Iverpan uz velike napore i rizike ipak posluje dobro te je u ovim kriznim vremenima povećao broj zaposlenika, a moguće je čak i obaranje nekih rekorda u tekućoj godini.

Iverpan

Nabava materijala i poskupljenje cijena trenutačno su problem na tržištu, ali Iverpan posluje jako dobro | foto: Iverpan

Zbog pandemije koronavirusa puno toga je drugačije u odnosu na razdoblje prije krize, pa tako i kada se radi o različitim materijalima na tržištu. Naime, nedavno smo pisali o velikom poskupljenju različitih građevinskih materijala poput čelika, PVC-a, bakra, stiropora i asfalta, što uvelike otežava kako nabavu samog materijala tako i izvođenje radova.

S druge strane, Mladen Jambrović, direktor tvrtke Iverpan koja se bavi izradom namještaja, također svjedoči o nestabilnosti na tržištu te smatra da je nabava veliki problem za sve u toj branši jer uvelike nedostaje sirovina, njihova cijena je svakim danom sve skuplja, a potražnja ipak ne opada.

Problem nabave

Mladen Jambrović, direktor tvrtke Iverpan, za portal Novac.hr opisuje trenutačnu situaciju na tržištu, a kao veliki problem ističe nabavu potrebnog materijala. Nabava je problem ne samo za njih, već za sve sve koji djeluju u istoj branši jer su sirovine nedostatne, njihova cijena svakim je danom sve skuplja, dok potražnja ne opada. Tvrdi da su se do sada relativno dobro nosili s time i osjetno povećali zalihe, a da u odnosu na isto razdoblje prošle godine, u zalihama imaju gotovo devet milijuna kuna više.

Naime, velik se posao, nastavlja Jambrović, obavlja u odjelu nabave, koji sada pokušava dogovoriti i procijeniti potražnju i tržišna kretanja za studeni i prosinac. Štoviše, ako se sada ne naruči materijal, to će značiti velike probleme za proizvodnju pred kraj godine. Sve je to naporno i rizično, ali glavni im cilj da kupci u prevelikoj mjeri ne osjete nestabilnosti na tržištu.

Izdvojeni članak

Cijene građevinskih materijala rastu u nebo: Što će biti s obnovom Zagreba i Banije?

Nedostatak materijala

Prema riječima direktora Iverpana, glavna odlika trenutačne situacije na tržištu je da ono jako varira te nedostatak materijala – Ponekad nedostaje papira za proizvodnju klasičnih ploča od iverice. Potom je tu potpuni nedostatak medijapan ploča na europskom tržištu. Osim toga, dodaje da su u jednom trenutku problem bile i ABS rubne trake, ali su ih ipak uspjeli nabaviti za idućih šest mjeseci.

Svjedoči također o lošoj situaciji s okovima za kuhinje te naglašava da njihov dobavljač Blum, koji redovito zatvara proizvodnju u kolovozu, prvi puta u povijesti nije prestao s radom, međutim, bez obzira na to sve je teže doći do čelika ili aluminija.

– Naši talijanski dobavljači kod kojih kupujemo izvlačne košare za kuhinjske elemente te sustave za reciklažu otpada imali su, primjerice, prije dva tjedna problem s kartonskim pakiranjima i drvenim paletama za slaganje robe – jednostavno ih nije bilo. I Talijani, prvi put otkad surađujemo, pomiču razdoblje godišnjih odmora, ferragosto, za tjedan, a neki i za dva tjedna… Inače su zatvarali početkom kolovoza, a sada nastavljaju s radom u prvom i drugom tjednu, tvrdi za portal Novac.hr Jambrović.

Iverpan

Iverpan većinom nabavlja materijal od europskih i lokalnih dobavljača | foto: Iverpan

Promjenjive cijene

Prema njegovim riječima, veliki problem su i promjenjive cijene zbog toga što se svaki dan u tjednu za određeni artikl mijenja cijena, a u Iverpanu pokušavaju što je dulje moguće držati cijene relativno stabilnima da ne bi došlo do toga da kupci naručuju po jednoj, a preuzimaju po drugoj cijeni. Dodaje da se i to ponekad zna dogoditi, međutim, onda je to prvenstveno na njihovu štetu.

– Razlike u cijeni transporta su u tisućama dolara, ali je problem što kad i nađeš kontejner, napuniš ga, igraš lutriju s brodovima. Jednostavno te u zadnji tren izostave s ukrcajne liste i tu ne možeš napraviti ništa, kaže direktor Iverpana. Slična situacija, navodi, bila je i s ekološkim medijapanom u boji koji je pristizao iz Južne Koreje prilikom čega su kontejneri su kasnili oko tri i pol mjeseca.

Izdvojeni članak

Divljanje cijena sirovina pod veliki upitnik stavilo brojne građevinske projekte i radna mjesta

Lokalni i europski dobavljači

Uoči pandemije tvrtka Iverpan promijenila je strategiju pa su relativno malo toga kupovali u Kini te su većinu materijala nabavljali iz Europe, iako dio europskih proizvođača sirovinu dobavlja upravo iz Kine. Naime, uoči opće krize s kontejnerima i transportom, većinu potreba, objašnjava Jambrović, prebacili su na lokalne i europske dobavljače. Međutim, nije sve išlo tako glatko jer se lokalni dobavljači nisu mogli izboriti za sirovine među velikim svjetskim, a posebice kineskim igračima stoga su bili prisiljeni ponovno kupovati neke profile od aluminija, primjerice, za klizna vrata garderobnih ormara upravo u Kini.

Iverpan posluje dobro

Direktor Iverpana ipak tvrdi da, unatoč cijeloj situaciji s na tržištu i problemima u lancima opskrbe, Iverpan posluje više nego solidno i vjeruje da bi ova godina mogla oboriti rekorde. Naime, već je lipanj ove godine nadmašio svibanj 2019. godine, koji je pak do tada držao rekord, prenosi portal Novac.hr.

Njihov najmlađi centar u Zadru, koji je otvoren krajem studenog 2019. godine, do sada je ostvario najveći rast i to od 53 posto na godišnjoj razini. Međutim, prometom ipak ne dostiže nešto starije centre poput Žitnjaka ili Stenjevca, no primjetno je, pojašnjavaju u Iverpanu, da su se kupci pripremali za sezonu te da su u lipnju i srpnju čak i oni koji su bili skeptični prema sezoni, očito krenuli u obnovu.

Uz prošlogodišnji rast prihoda od skoro sedam posto u odnosu na godinu prije, u Iverpanu su prošle godine također rasle i prosječne neto plaće za nešto više od pet posto, pa je tako prosječna plaća isplaćena u lipnju ove godine iznosila 6.761,15 kuna.

U toj obiteljskoj tvrtki koja je osnovana 1991. godine zadovoljni su što u kriznoj godini nisu bili prisiljeni otpuštati zaposlenike, već su zaposlili čak četrnaest novih, a direktor tvrtke Iverpan Mladen Jambrović zaključuje da je, prije svega, ključ u otvorenom i poštenom odnosu te kvalitetnoj komunikaciji.

Copy link
Powered by Social Snap