Pretraga

Divljanje cijena sirovina pod veliki upitnik stavilo brojne građevinske projekte i radna mjesta

A- A+

Rast cijena osnovnih građevinskih sirovina, poput željeza, asfalta i aluminija, pod veliki je upitnik stavilo brojne projekte. Nesigurnost u sektoru stoga itekako raste pa se brojni građevinari pitaju hoće li zbog svega završiti na ulici.

cijene sirovina

Cijene sirovina – metal, ilustracija | foto: Usplash

Divljanje cijena vidljiv je na brojnim sirovinama, a neke od njih rasle su za čak 100 posto.

Rast cijena betona, željeza i drugih građevinski sirovina mogao bi utjecati na poslovanje brojnih poduzetnika u ovom sektoru zbog čega se već sada neki od njih pitaju hoće li završiti na ulici.

Upućenim apelom apostrofiraju brojna upozorenja Hrvatske gospodarske komore da rast cijena sirovina od najmanje 20 posto, a u nekim slučajevima i do 100 posto, može zaustaviti brojne započete projekte.

Projekti u gubicima

Na nepovoljnu situaciju upozorava i Zlatko Sirovec, predsjednik Uprave zagrebačke Tehnike.

– Marže nas graditelja, otkako su cijene sirovina rapidno skočile gore, više ne pokrivaju troškove gradnje i projekti se izvode s gubicima. Takva situacija stavlja nas pred niz teškoća na kraći i dulji rok. Dugoročno, jasno je da ne možemo preživjeti u ovakvim uvjetima poslovanja i ako se nešto bitno ne promijeni, mnogi će propasti, a svi će morati otpuštati radnike, objašnjava Sirovec za Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Zbog ljetne zabrane radova obrtnici s juga Hrvatske ne kriju ogorčenje: Bez djelatnosti i prihoda čak 153 dana

Situacija za građevinare nije povoljna ni kraćem roku. Naime, divljanje cijena dovelo je do toga da ne mogu dobiti ponude dobavljača u uobičajenim terminima, već ih čekaju i po nekoliko dana zbog čega ne mogu planirati i izvoditi radove, a ni ispuniti rokove.

– Naručitelje štite ugovori i pripadajući rokovi gradnje tako da tu ne treba imati iluzija o tome hoće li netko štititi svoje interes ili neće, dodaje Sirovec te objašnjava da ako bi se išlo na nove natječaje ponuđene cijene gradnje bile bi znatno veće što za naručitelje nije opcija.

Rast cijena sirovina:

Rast cijena sirovina najviše se osjeti na cijeni cijevi koja je porasla za čak 100 posto. Prati ju i cijena aluminija koja je veća za 40 posto, te cijena željeza koja je narasla 35 posto. Ne zaostaje ni asfalt čija je cijena u proteklom periodu narasla za 20 posto.

Slom građevinskog sektora

O svemu su se oglasili i iz Hrvatske gospodarske komore iz koje navode da se u cilju sprečavanja sloma građevinskog sektora i propasti započetih projekata treba hitno izdati smjernice i zakonski okviri za investitore, proizvođače i izvođače kako bi se, dodaju za Jutarnji, mogla ugovoriti primjena klizne skale ili sličnog instrumenta koji bi izvođačima omogućio naplatu razlike u cijeni materijala od trenutka izrade ponude do trenutka ugradnje.

– Potrebno je zatražiti korekciju prije ugovorenih cijena kako bi se spriječili gubici proizvođača koji nisu u mogućnosti isporučiti proizvode po tim cijenama i izvođača radova koji nisu u mogućnosti nabaviti proizvode po prije ugovorenim cijenama, objašnjava Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo i promet.

Izdvojeni članak

Građevinari u problemu: Nemaju dovoljno radne snage, zapošljavat će sve više stranaca

Čagalj ističe podatak da je rast cijena sirovina globalni problem u građevinarstvu koji bi mogao imati utjecaja i na druge djelatnosti, poput prodaje nekretnina.

– Povećanje cijena pojedinih građevinskih proizvoda rezultat je poskupljenja sirovina, u nekim slučajevima i do 100 posto, a očekuje se da će se trend rasta cijena nastaviti. Poskupljenje građevinskog materijala utjecat će na profitabilnost projekata, ugrožavati ih, a očekuje se i da će dovesti do rasta cijena nekretnina te do zastoja na gradilištima, kao i do zaustavljanja radova, zaključuje.

Copy link
Powered by Social Snap