Pretraga

Zbog ljetne zabrane radova obrtnici s juga Hrvatske ne kriju ogorčenje: Bez djelatnosti i prihoda čak 153 dana

A- A+

Makarski obrtnici i poduzetnici ovih dana jasno izražavaju svoju ogorčenost zbog odluke kojom im se na čak 153 dana zabranjuje rad. Naime, iako je Ustavom tržišna i poduzetnička sloboda zaštićena, dolaskom toplijih dana u godini makarski obrtnici sve svoje radove moraju zaustaviti.

zabrana radova

Zabrana radova u ljetnim mjesecima, ilustracija | foto: Unsplash

Dolaskom ljetnih mjeseci makarskim obrtnicima i poduzetnicima dekretom je zabranjeno njihovo poslovno djelovanje i to na dulje od 150 dana.

Još je prošle godine, ali s ciljem provođenja od ove, u Makarskoj donesena Odluka o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova za vrijeme turističke sezone na području grada. Odluku su, pozivajući se na Zakon o gradnji, donijeli vijećnici prethodnog saziva skupštine u kojoj je većinu držao HDZ.

Svoje ogorčenje zbog donesene odluke koja je ove godine stupila na snagu ne kriju brojni makarski obrtnici i poduzetnici kojima je na više od trećine godine zabranjeno poslovanje.

Nema rada za sve osim…

Izglasana restrikcija odnosila se na zemljane radove, iskope i izgradnju konstrukcija svih vrsta građevina, ali i pripremne građevinske, konstrukcijske, betonske i tesarske radove. No, lokalni zastupnici proširili su listu pa se na njoj sada nalaze svim osim soboslikarskih i podopolagačkih radova.

Zbog proširenja odluke brojni su se obrtnici i poduzetnici našli u nepovoljnoj situaciji. Naime, sada im je onemogućeno obavljanje ikakvih djelatnosti, a samim time i ostvarivanje prihoda, i to 153 radna, odnosno neradna dana. No, sve te dane još uvijek imaju obveze prema radnicima, državi i eventualnim financijerima, zbog čega će neki doći u situaciju u kojoj će morati otpustiti svoje radnike.

Izdvojeni članak

Građevinari u problemu: Nemaju dovoljno radne snage, zapošljavat će sve više stranaca

Za Slobodnu Dalmaciju situaciju je komentirao novi gradonačelnik Zoran Paunović koji navodi da ga je odluka dočekala kod preuzimanja vlasti.

– Aktivno tražimo rješenje za kvalitetan suživot obrtnika i turizma, komentira Paunović apostrofirajući da je odluka pretjerana u svom obuhvatu.

Zbog ljetne zabrane radova obrtnici s juga Hrvatske ne kriju ogorčenje: Bez djelatnosti i prihoda čak 153 dana
Share via
Copy link
Powered by Social Snap