Pretraga

Cijena plina u BiH porasla je za gotovo 22% u drugom tromjesečju

A- A+

U drugom tromjesečju poskupila je nabavna cijena plina u Bosni i Hercegovini za čak 21,7%. Zahtjev za odobrenje nove ugovorne cijene plina je Vladi FBiH uputila sarajevska tvrtka Energoinvest, a u odnosu na danas skuplje je bilo 2008. i 2018. godine.

plin

plin | foto: Unsplash

Rat u Ukrajini donio je različita poskupljenja na europskom tržištu pa ni ne čudi da raste cijena energenta kojeg Europa u velikoj mjeri uvozi iz Rusije. Sarajevska tvrka Energoinvest je Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Federacije BiH uputila zahtjev za odobrenje nove ugovorne cijene plina koja je za 21,7% viša nego do sada, a kojeg je Vlada FBiH trebala potvrditi proteklog tjedna. O rastu cijene plina u Hrvatskoj više možete pogledati ovdje.

Izdvojeni članak

Rast cijena plina od 1. travnja neće biti isti u svim regijama

Vlada FBiH još se nije oglasila

Direktorica Energoinvest-a Bisera Hadžialjević naglasila je kako je zahtjev poslan Vladi FBiH, no ne znaju kako će Vlada to iskomunicirati prema krajnjim kupcima.

-Ranije su bile subvencije, što će biti dalje to ne znamo. Mi smo im se obratili za naredni period, a hoće li Vlada FBiH sudjelovati donošenjem nekih novih mjera, mi to sada ne znamo, izjavila je direktorica za Klix.ba.

Dodala je kako je bilo samo pitanje vremena kada će doći do poskupljenja cijena plina, s obzirom na to da je od početka rata u Ukrajini tržište doživjelo drastični skok cijena.

– Od siječnja 2022.godine do travnja je cijena goriva povećana za 44%. Tako trebamo imati na umu da će povećanje plina od 21,7% vrijediti za iduća tri mjeseca, a za naftu ćemo još vidjeti, izjava je Hadžialjević za klix.ba.

Izdvojeni članak

Plin je sve skuplji, ali postoje alternative: Donosimo 2 opcije i jedan savjet

Suradnja s Gazpromom

Hadžialjević je navela kako Energoinvest uredno i korektno surađuje s ruskom tvrtkom Gazprom koja je najveći svjetski dobavljač zemnog plina.

– Imamo zaista najbolju cijenu, zajedno sa Srbijom, u odnosu na ostalo što se nudi kupcima. Mi kao dugogodišnji partneri imamo formulu izrade cijene koja se vezuje za naftu, što nas raduje jer postoji i drugačija formula, koju mi nismo prihvatili i ne bi voljeli da nam se to dogodi, izjavila je direktorica Energoinvesta za klix.ba.

Dodala je kako BiH u eurima plaća plin u Rusiji te da bi zasad tako trebalo i ostati, iako je za lipanj planirano produljenje ugovora koji može zahtijevati nove uvjete. Što se tiče stabilizacije cijena, Hadžialjević je izjavila da cijene padaju prestankom ogrjevne sezone, no da ovog puta to ipak ne bi očekivala pa da rezultira razočaranjem svih.

Direktor sektora u Energoinvestu Semir Krehić dodao je da je cijena plina u odnosu na današnju bila skuplja 2008. i 2018. godine.

Copy link
Powered by Social Snap