Pretraga

Dario Juričan napisao ljubavno pismo građevinskom poduzetniku Milanu Bandiću

A- A+

Nakon što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić došao na ideju da na gradskom zemljištu u Svetoj Klari sagradi 30 tipskih kuća za smještaj građana čiji su stambeni objekti oštećeni u potresima koji su se dogodili prošle godine, nije trebalo dugo da se oglasi i hrvatski redatelj te političar Dario Juričan.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ima novu ideju kada je u pitanju smještaj postresom pogođenih građana I Foto: Želim biti Milan Bandić gradonačelnik svemira

Dario Juričan s dozom ironije osvrnuo se na nova obećanja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je i ovaj put iznenadio građane megalomanskim planovima. Ideja mu je, ni menje ni više, nego izgraditi trideset zgrada na zemljištu u Svetoj Klari za Zagrepčane koji su ostali bez doma u razornom potresu.

Juričanov osvrt prenosimo u cijelosti.

– Dragi moj Milane, uvijek mi je zadovoljstvo napisati ti ljubavno pismo u nadi da ćeš postati bolja osoba. Mnogi su se od tebe umorili i odustali, ali ne i ja. Pratit ću te vjerno, moj Milane, sve do tvog zadnjeg koraka, a to je odlazak u Remetinec.

Još uvijek vjerujem da u ovom jezivom zombiju kakvog danas gledamo, još uvijek čuči neka naznaka ljudskog bića, kakva je nekoć postojala u onom malom skromnom, podrapancu iz Pogane Vlake.

Gledam tvoj novi, zbilja briljantni plan da u Svetoj Klari vlastitim rukama izgradiš ni manje ni više nego li 30 zgrada! Znam da te lijepe uspomene vežu uz Klaru. Tamo si vikendima znao, kao gradski zastupnik, u ispomoći u matičnom uredu vjenčavati ljude i puniti si džepove, u vrijeme dok još nisu bili puni dijamanata kao danas.

Izdvojeni članak

Kako preko Save: Skoro trideset milijuna kuna za sanaciju Savskog mosta

Bandićeva građevinska povijest

Nego, vratimo se mi tvojim genijalnim građevinarskim pothvatima. Prvo si na nekadašnjoj svinjskoj farmi u Sesvetama izgradio geto za socijalu i sirotinju. Majstorski si to naselje, Jelkovec, ugurao među gospodarske zone. Kakva inovacija! Sve si pompozno nazvao: Zagrebački model stanogradnje.

Genije si ti, moj Milane – zagrebački model stanogradnje je model wc papira za obrisati guzicu. Izmislio si frazu i isfuravao je, a u zbilji takav model ne postoji, nije ga nikada ni bilo. Nikad nije mišljen kao dokument, jer bi to zahtijevalo određeni intelektualni kapacitet, neku viziju i strategiju koju, oprosti mi Bože, u tebe nema.

Kad se naselje gradilo ideja je bila da ti stanovi budu povoljni za otkup. Naravno da je i ta zamisao propala jer si ti, genije, prvo išao graditi bez studije interesa, pa je Grad morao pokupovati od Holdinga većinu stanova. Holding je grunfovski gradio skupo, da bi Gradu prodao još skuplje. Ostao si toliko dužan građevinarima da su hrpe stanova i poslovnih prostora građevinari uzeli u kompenzaciju. A o kvaliteti gradnje bolje je da ne pričamo, moj Milane.
Lajkam i kako je Zagrebački holding nedavno tamo prenamijenio zemljište iz tržnice u crkvu.

Jelkovec si financirao obveznicama iz Londona – dvije milijarde kuna koje se trebao iskoristiti za infrastrukturu Grada ti si uglavnom ulupao u nekretnine koje danas osim Jelkovca zjape prazne (Gredelj, Zagrepčanka). Od te dvije milijarde kuna, sunce ti tvoje, nisi od 2007. do danas vratio niti kune, moj Milane.
Boli tebe kuki. Sebi si namijenio tri tajna stana koja si koristio i kojima si raspolagao, plus onaj u Petrićevoj ulici od Koncertne direkcije, u kojem također voliš hladiti jaja. A dvije milijarde kune vratit će Pajo Patak.

Potom si s istoka grada krenuo na jug, u Podbrežje, zamišljeno kao naselje za znanstvenike. Ponovno uspješni zagrebački model stanogradnje.
I opet si ga, poučen iskustvom, prvo išao graditi, a tek onda napravio poziv za iskazivanje interesa. I prdnuo u čabar. Prvo su se javila dva znanstvenika. Poslije još nekoliko njih. Pa si morao mijenjati uvjete i otvorio ga na kraju za sve, baš kao i Jelkovec. Bajao si o nekakvom dječjem vrtiću, školi, bazenu, kulturnom centru. Nema tamo ničeg, dragi moj Potemkine. Autobusna linija broj 242 Glavni kolodvor – Podbrežje vozi u prosjeku svakih 50 minuta. Pješke prije pređem tu udaljenost, moj Milane.

Izdvojeni članak

[Fotoesej] Ruglo na rubu grada – Kako danas izgleda Sveučilišna bolnica

Priča o Klari

I sada kreće priča o Klari: još 30 zgrada. Bez plana, bez studije, bez vizije, bez proračuna. Tako klasično bandićevski. Iako u Podbrežju ima kapaciteta za još nekoliko zgrada, pa da se stvori nekakvo naselje, a ne da one već izgrađene zgrade i dalje tako strše usred ničega.

Projekt će voditi holdingova podružnica Zagrebačka stanogradnja i njen šef Željko Horvat – Uskokova redovna mušterija, osuđena osoba u aferi GUP za manipulacije građevinskim česticama i okrivljenik u aferi Agram. Osoba baš po tvojoj mjeri, moj Milane.

Asistirat će mu druga holdingova podružnica – Upravljanje projektima. Nju vodi tvoja, ni manje ni više nego bivša tajnica Marija Caharija. Koji vrhunski um!

Furaš tu Klaru pod lažnim humanitarnim plaštom, kao “za ljude unesrećene u potresu”, iako se nisi nešto pretrgnuo, osim kad je trebalo bez javnog natječaja od tvojih pajdi kupiti građevinski materijal. Dobro si nanjušio da ovi koruptobijednici iz HDZ-a idu s alibi kandidatom Hermanom kuhanom nogicom Mislavom za gradonačelnika Zagreba i da možeš još jednom iscijediti iz tih koruptobeskičmenjaka što te volja, te da će dignuti u Skupštini šape za tvoj još jedan genijalni plan. U svojoj dobroti ostavio si im manevarski prostor da tvoj prijedlog o Klari nadopune s dodatkom vrtića. Kako lijepo od tebe. Tako pametno od njih.

Jado moj, sve što si ti dotaknuo debelo je probijalo rokove, a da ne pričamo o budžetu! Od bazena Utrina do žičare.

Radujem se tvom novom zagrebačkom modelu stanogradnje u Klari, moj Milane, zaduži nas još malo!, zaključio je Dario Juričan.

Copy link
Powered by Social Snap