Pretraga

DORH istražuje bespravnu gradnju u Vruji

A- A+

Državno odvjetništvo ispituje bespravnu gradnju u uvali Vruja, a informaciju je potvrdila i Splitsko-dalmatinska županija.

Foto: VRUJA – Festival bespravne gradnje i devastacije prirode

– Zbog sumnje u zakonitost izdanih akata svi predmeti su izuzeti od strane građevinske inspekcije odnosno DORH-a, a nakon završenih izvida tih državnih tijela javnost će biti obaviještena o rezultatima i daljem postupanju, te možebitnim sankcijama, stoji u odgovoru koji je dobio portal Index.

Kako se iz ostatka njihova odgovora da iščitati, ovo se odnosi samo na objekte građene do 2014. godine u toj uvali, jer su oni naknadno legalizirani, iako su građeni na državnom zemljištu, u zoni gdje je zabranjena gradnja.

O objektima koji su u Vruji građeni nakon 2014. godine nisu ništa napisali. U odgovoru stoji da o “drugim bespravnim građevinama nemaju saznanja.

Izdvojeni članak

Milanović o uvali Vruja: ‘To je prije bilo sastajalište narkomana, a sada će biti hotel’

Ne spominju se građevine građene nakon 2014.

– Prema Zakonu o postupanju nezakonito izgrađenim zgradama 2014. godine ozakonjuju se tri zgrade i bazen pored već izgrađene legalne zgrade te se donosi rješenje o ispravci greške u dimenzijama zgrada. Bespravno izgrađeni pristupni put nikad nije ozakonjen niti je o tome vođen postupak, a nemamo saznanja postoji li na tom lokalitetu još bespravno izgrađenih građevina, navodi se u odgovoru Županije.

Dalje kažu: – Svi navedeni akti izdani su u ispostavi ove službe u Omišu, a za njihovu zakonitost u potpunosti je odgovoran referent koji ih je izdao i ovjerio, kao i u svim drugim predmetima koji se rješavaju u upravnom postupku. Prema prostornim planovima grada Omiša i općine Zadvarje objekti se nalaze unutar planiranog geološkog spomenika prirode, a izvan građevinskog područja naselja.

Zbog čega se u dopisu Županije sada ne spominju druge građevine, osim ovih građenih do 2014. godine, nije jasno. Mještani su Građevinskoj inspekciji podnosili prijave i na gradnju nakon 2014. godine, o tim novim bespravnim objektima pisale su i novine.

Izdvojeni članak

Puljak i Orešković pozivaju građane: Mi se ne bojimo, prijavite nam devastaciju javnog dobra

Što je još naknadno izgrađeno?

Samo od prošle godine do danas na državnoj zemlji u ‘Vruja Resortu’ izgrađen je pozamašan tunel veličine trosobnog stana, na vrhu kojeg je zasađen vrt. Bila je tu i ilegalna vodosprema, ondje su i dalje bespravni mulovi u moru koji su poremetili izvorišta vode, građevinska inspekcija ga je kaznila zbog ilegalnih potpornih zidova i tako dalje.

Ilegalnih objekata za koje Županija, eto, ne zna, ima podosta, piše Index.

DORH istražuje bespravnu gradnju u Vruji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap