Pretraga

Puljak i Orešković pozivaju građane: Mi se ne bojimo, prijavite nam devastaciju javnog dobra

A- A+

Potaknute aktualnom aferom u uvali Vruja, saborske zastupnice Centra Marijana Puljak i Dalija Orešković pozvale su građane da im na prijave slučajeve devastacije javnog dobra na području cijele Hrvatske.

Orešković i Puljak

Uvala Vruja, Marijana Puljak i Dalija Orešković | foto: VRUJA – Festival bespravne gradnje i devastacije prirode; Facebook

Orešković i Puljak pozvale su građane da im na adresu elektroničke pošte dobrojejavno@gmail.com prijave slučajeve devastacije javnog dobra na području cijele Hrvatske.

Saborske zastupnice Centra Marijana Puljak i Dalija Orešković odlučile su reagirati na priču koja je u posljednjih nekoliko dana potaknula brojne reakcije javnosti, aferu u uvali Vruja.

Kako navode, potaknute aferom odlučile su pozvati građane da im prijave slučajeve devastacije javnih dobara na području cijele Hrvatske.

Bespravni graditelj

Priča o aferi Vruja u javnosti je odjeknula nakon održanog Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode, a rekcije pljušte sa svih strana pa se u priču uključio i predsjednik Milanović braneći čovjeka koji u uvali bespravno gradi već dugi niz godina.

– Dok se dva brda i najvažnija čovjeka u državi svađaju tko je napravio više štete ovom društvu, u Vruji već 20 godina traje bespravna gradnja na pomorskom dobru. Na kraju je i legalizirana, a dugogodišnji bespravni graditelj dobio je mogućnost da otkupi zemljište, pomorsko dobro, na kojem je bespravno gradio, komentira saborska zastupnica Marijana Puljak.

S njom se slaže i zastupnica Dalija Orešković koja naglašava važnost transparentnosti države u sprječavanju ovakvih slučajeva.

– Potreban nam je javni registar svih državnih nekretnina i nekretnina u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, kako bi se vidjelo ne samo vlasništvo, već i svi procesi, postupci, odluke o koncesijama i drugi akti javnopravnih tijela koji se odnose na stvarnopravni status i raspolaganje tim nekretninama, dodaje Orešković.

Izdvojeni članak

Milanović o uvali Vruja: ‘To je prije bilo sastajalište narkomana, a sada će biti hotel’

Zemlja puna Vruja

Prema njezinu mišljenju sve osobe koje sudjeluju u donošenju takvih odluka, poput primjerice, članova povjerenstva ili drugog tijela koje odlučuje o koncesijama, moraju biti obuhvaćene pravilima o sprječavanju sukoba interesa.

– Također, sva javna tijela moraju provoditi interne kontrole, kako bi se utvrdilo provode li se doneseni akti i odluke pa se ne bi dogodilo, kao u ovom slučaju, da su se rješenja nadležnih tijela donosila, kazne izricale, a ništa nije provedeno, zaključuje Orešković.

Zbog svega navedenog dvije su saborske zastupnice odlučile pozvati građane da im prijavljuju slučajeve devastacije pomorskog i javnog dobra, ne samo diljem Jadrana nego i na kontinentalnoj Hrvatskoj, jer kako kažu, Hrvatska je zemlja puna Vruja.

– Nekad se ljudi boje prijaviti te slučajeve, no mi se ne bojimo o njima javno progovoriti i tražiti od institucija očitovanje kako su dopustile devastaciju, ističe Puljak.

Puljak i Orešković pozivaju građane: Mi se ne bojimo, prijavite nam devastaciju javnog dobra
Share via
Copy link
Powered by Social Snap