Pretraga

Dubrovačka baština: Počela sanacija Orlandovog stupa pod budnim okom restauratora

A- A+

Orlandov stup se nalazi se na Stradunu, ispred crkve sv. Vlaha u Dubrovniku, a izgrađen je 1417. godine. Iznimno je vrijedan dio dubrovačke spomeničke baštine. Radove na sanaciji oštećenja obavlja Hrvatski restauratorski zavod.

Sanacija Orlandovog stupa u Dubrovniku|Foto: Grad Dubrovnik

Nakon nedavno održanog sastanka sa stručnim timom ICCROM-a (Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) na temu sanacije postojećih oštećenja na Orlandovom stupu na kojem je utvrđena daljnja dinamika i proces daljnjih konzervatorsko-restauratorskih radova ovog je utorka obavljen pregled oštećenja na Orlandovom stupu.

U pogledu praćenja stanja na stupu koji je zaštićen trenutnom visokom ogradom, obavljen je pregled opreme za statički monitoring uz redovno preuzimanje podataka s uređaja. Također, na tri zone na poleđini stupa izvršena su strukturna istraživanja jezgre stupa, a sve prema preporukama stručnog tima za određivanje daljnjeg pristupa problematici sanacije postojećih oštećenja. Navedenim je radovima prethodila stabilizacija postojećih oštećenja na zapadnoj strani stupa.

Izdvojeni članak

Velik projekt u Dubrovniku: Započinje obnova palače Sponza

Kao nastavak aktivnosti ovog složenog postupka zaštite i očuvanja Orlandovog stupa, vrijedi napomenuti kako je u listopadu ove godine planirano ultrazvučno mjerenje pukotina, dok se do kraja tekuće godine očekuje dovršetak trogodišnjeg statičkog monitoringa i strukturalnih istraživanja jezgre stupa.

Radove na sanaciji oštećenja ovog iznimno vrijednog dijela dubrovačke spomeničke baštine provodi Hrvatski restauratorski zavod, u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Konzervatorskim odjelom Dubrovnik te Upravom za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Zavodom za obnovu Dubrovnika.

Inače, Orlandov stup je najstarija sačuvana javna skulptura u Dubrovniku. Nalazi se na Stradunu, ispred crkve sv. Vlaha, a izgrađen je 1417. godine.

Copy link
Powered by Social Snap