Pretraga

Dva slučaja krivotvorenih ugovora: U jednom muškarac (48) lažirao potpis preminulog za starinsku kuću

A- A+

Zabilježena su dva odvojena, ali i vrlo slična slučajeva, koja se tiču krivotvorenja isprava i ovjeravanja neistinitog sadržaja. Tako su dva muškarca krivotvorila ugovore o kupoprodaji nekretnine, i prepisali si zemljište, odnosno starinsku kuću. Oba slučaja su se dogodila u Dalmaciji, odnosno na širem zadarskom području i na otoku Lopudu.

Ilustracija, foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, podignuta je kaznena prijava protiv 49-godišnjaka, kojeg se sumnjiči za krivotvorenje isprava i ovjeravanje neistinitog sadržaja. Sumnjiči ga se da je tijekom listopada 2020. godine, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi izradio krivotvoreni Ugovor o kupoprodaji nekretnine u kojem je lažno prikazao da je kao kupac od prodavatelja i vlasnika kupio zemljište na širem zadarskom području.

Tada je je krivotvorio osobne podatke osobe koju je naveo kao navodnog prodavatelja i koja nije bila stvarni vlasnik nekretnine. Na tom ugovoru je zatim krivotvorio javno bilježničku ovjeru, samo da bi ga predao nadležnim tijelima poradi uknjižbe prava vlasništva nad navedenom nekretninom.

Izdvojeni članak

Online prevara u Istri: Žena uplatila predujam i prvu stanarinu za lažan oglas na internetu

U Zagrebu je pak u petak 13. siječnja, uhićen 48-godišnjak, kojeg se sumnjiči za više kaznenih djela i to krivotvorenje isprave, ovjeravanje neistinitog sadržaja i prijevaru. Protiv njega je podignuta kaznena prijava te je predan pritvorskom nadzorniku II Policijske postaje Zagreb. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, utvrđeno je kako je krivotvorio ugovor o kupoprodaji nekretnina u vlasništvu osobe koje je preminula 2018. godine, a radi se o vrijednoj starinskoj kući sa zemljištem na otoku Lopudu.

U krivotvorenom ugovoru u kojem je osumnjičeni naveden kao kupac, a preminuli vlasnik kao prodavatelj, osumnjičeni je krivotvorio potpis prodavatelja kao i ovjeru kod javnog bilježnika. Potom je presliku krivotvorene dokumentacije u studenom 2021. godine priložio zahtjevu Općinskom sudu u Dubrovniku radi uknjižbe prava vlasništva navedenih nekretnina na svoje ime, čime je doveo u zabludu djelatnike zemljišnoknjižnog odjela koji su nekretnine upisali na ime osumnjičenog.

Copy link
Powered by Social Snap