Pretraga

Epilog: Kako su građani spriječili građevinsku devastaciju simbola Domovinskog rata

A- A+

Sudskom odlukom stalnog arbitražnog sudišta HGK odbačena je tužba tvrtke Razvoj Golf na odluku dubrovačkog Gradskog vijeća o raskidu koncesijskog ugovora za upravljanje tvrđavom Imperijal. Ovim je činom završila dugogodišnja pravna sapunica oko projekta golf resorta na brdu Srđ. Dubrovčani su zadovoljni i još jednom poručuju – Srđ je naš!

pogled sa Srđa

pogled sa Srđa | foto: Grad Dubrovnik

Tvrđava Imperijal bila dio velikog projekta sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem na platou brda Srđ ponad Dubrovnika tvrtke Razvoj Golf. Vlasnik tvrtke, izraelski poduzetnik Aarona Frenkela, 2009. godine je zaključio ugovora o koncesiji s Gradom Dubrovnikom u mandatu tadašnje dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice.

Kada su Dubrovčani doznali za planove izgradnje golf resorta na Srđu, oštro su podigli glas protiv ‘otimanja javne imovine uz more’, te se okupili su inicijativu ‘Srđ je naš‘. U travnju 2013. godine, piše index.hr, u Dubrovniku je na poticaj inicijative održan prvi građanski referendum. Čak 80 posto glasača izjasnilo se protiv projekta, ali zbog nedovoljnog odaziva referendum nije uspio.

Izdvojeni članak

Građani uspjeli: Trajno zaustavljena gradnja brze ceste!

Stranka Srđ je Grad ukupno je 56 puta bezuspješno na dnevni red dubrovačkog Gradskog vijeća predlagala točku o raskidu ugovora o koncesiji. No, ugovor je ipak raskinut u lipnju 2020. godine, i to jednoglasno raskinulo Gradsko vijeće.

Zbog propale investicije strani je ulagač protiv Republike Hrvatske pokrenuo međunarodni arbitražni postupak radi naknade štete. Dok je zbog raskida ugovora o koncesiji tužio Grad Dubrovnik Stalnom arbitražnom sudištu HGK u Zagrebu.

Po najavi dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića, nakon donesene arbitražne presude Grad Dubrovnik planira konačno samostalno upravljati povijesnim zdanjem i simbolom obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu. Tvrđavu Imperijal, piše index.hr, planira obnoviti i rekonstruirati, uz napomenu kako se u njoj se već petnaest godina nalazi Muzej Domovinskog rata.

No, iz stranke Srđ je Grad ipak upozoravaju kako, usprkos arbitražnoj odluci, projekt golf resorta na Srđu još uvijek nije izbrisan iz prostornih planova Dubrovnika. Što bi svakako trebalo učiniti.

Dubrovnik osigurava bespovratna sredstva za očuvanje stolarije u povijesnoj jezgri, doznajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap