Pretraga

Dubrovnik osigurava bespovratna sredstva za očuvanje stolarije u povijesnoj jezgri

A- A+

Povijesna i kulturna važnost Dubrovnika, bisera jadranske obale i UNESCO-ve svjetske baštine, vidljiva je u odlukama gradskih vlasti koje pomažu očuvati zaštićenu jezgru starog grada. Planirano je da će Grad sljedeće godine putem Javnog poziva dodijeliti bespovratna sredstva stanovnicima povijesne jezgre za obnovu stolarije. Sredstva će se dodijeliti putem Programa potpore stanovnicima povijesne jezgre Grada Dubrovnika za očuvanje i obnovu tradicionalne gradnje. Program je trenutno u javnom savjetovanju. Ovaj potez osigurat će da svaka drvena vrata i prozori u staroj jezgri zadrže svoj tradicionalni šarm.

Dubrovnik stara jezgra

Stara jezgra Dubrovnika | Foto: Grad Dubrovnik

Program kroz koji će Grad Dubrovnik dodjeljivati bespovratna sredstva stanovnicima stare povijesne jezgre za obnovu stolarije, izrađen je u skladu sa smjernicama Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a. Njime se nastoji potaknuti stanovnike na ugradnju i korištenje vanjske stolarije zbog estetskih i tradicijskih razloga te poboljšanja energetske učinkovitosti.

Izdvojeni članak

Zaključena javna rasprava o cestovnom megaprojektu u Dubrovniku, građani otvoreno protiv gradnje

Ovaj program namijenjen je stalnom stanovništvu te vlasnicima kuća i stanova kojima su troškovi života, a naročito obnove stambenog prostora u povijesnoj jezgri, znatno viši u odnosu na ostale dijelove grada. Sukladno Rješenju Uprave za zaštitu kulturne baštinu pri Ministarstvu kulture i medija, Grad Dubrovnik će subvencionirati troškove održavanja postojeće te zamjene vanjske stolarije za stambene objekte koji se nalaze u zoni A, odnosno zoni u kojoj je na snazi potpuna zaštita povijesnih struktura. I ranije je s ciljem očuvanja povijesnih pročelja Dubrovnik donosio razne odredbe, poput one o zabrani postavljanja zvučnika na takve objekte. Više pročitajte ovdje.

Dubrovnik stara jezgra

Stara jezgra Dubrovnika | Foto: Grad Dubrovnik

Jedna od mjera prema Programu podrazumijeva održavanje postojeće stolarije gdje bi Grad sufinancirao ukupne troškove sa 70%, ali ne više od 1000 eura s PDV-om po kućanstvu. Ostatak troška od 30% snose sami prijavitelji. Druga mjera uključuje zamjenu postojeće stolarije gdje Grad planira sufinanciranje ukupnih troškova sa 50%, ali ne više od 2.500 eura s PDV-om. Ostatak troška od 50% snose sami prijavitelji.

Nakon provedenog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, Program će se uputiti na suglasnost Gradskom vijeću. Savjetovanje ostaje otvoreno do 23. studenog 2023. godine. Cijeli tekst savjetovanja možete pogledati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap