Pretraga

[FOTO] Pomaknule se ploče na Spomeniku domovini: Je li konstrukcija sigurna?

A- A+

Vertikalni pomak elemenata na Spomeniku domovini, koji je građane Zagreba koštao 34,7 milijuna kuna, još je jedan od problema vezanih uz zdanje na kojemu su radile dvije već od ranije poznate ‘Bandićeve’ tvrtke – Vodotehnika i Tigra.

Foto: Strah od slobode

Spomenik domovini, koji je Zagrepčane koštao čak 34,7 milijuna kuna, osim fontane, ‘lightshow-a’ te stroja za maglu sada ima problema i sa pločama.

Nakon pisanja medija da su dvije ploče koje čine gornji dio spomenika neprecizno postavljene, Suzana Dobrić iz Straha od slobode, emisije na Radio Studentu, koji i inače istražuje nepravilnosti u Zagrebu, kazala je kako se ovdje ipak ne radi o nepreciznom postavljanju, već je s vremenom došlo do vertikalnog pomaka elementa.

Foto; Strah od slobode

– Iz fotografija iz vremena završetka nadstrešnice vidi se da pomaka nema. E sad, što je tome razlog i treba li konstrukcija možda kakvu naljepnicu, pitanja su na koja bi odgovor trebao dati statičar, a neki od mogućih uzroka su potres, slijeganje tla ili popuštanje nosača, kazala je Dobrić.
Izdvojeni članak

Preminuo Milan Bandić: Više od dvadeset godina vladavine koja je promijenila lice Zagreba

Tko stoji iza spomenika?

Sam spomenik dizajnirao je arhitekt Nenad Fabijanić, dok su ga gradile tvrtke Vodotehnika i Tigra.

Vodotehnika je i prije ovoga radila fontane po Zagrebu, točnije u Ulici Hrvatske bratske zajednice. Tigra je pak u vlasništvu kuma pokojnog Milana Bandića, Milana Penave.  Tigra je ista ona tvrtka koja je gradila zlatni WC od 1,5 milijuna kuna, paviljon na Tuškancu od 2 milijuna kuna, ZET-ovu kućicu na okretištu Črnomerec koja je koštala pet tisuća eura po kvadratu.

Copy link
Powered by Social Snap