Pretraga

Geopark Biokovo-Imotska jezera ulazi na listu UNESCO svjetskih Geoparkova

A- A+

Geopark Biokovo-Imotska jezera jedan je korak do uvrštenja na listu UNESCO Svjetskih Geoparkova. Geološki i geomorfološki jedinstven prostor dinarskog krša Parka prirode Biokovo i Imotske krajine ovim svjetskim priznanjem dobiva snažan poticaj za održivi razvoj lokalne zajednice tog kraja.

Modro jezero

Modro jezero | foto: Geopark Biokovo – Imotska jezera

UNESCO-vo Vijeće za svjetske geoparkove se sastaje jednom godišnje kako bi utvrdili ispunjavaju li nove prijave potrebne standarde, a njihova odluka se prosljeđuje Izvršnom odboru UNESCO-a na službeno usvajanje. Geoparka Biokovo – Imotska jezera podnio je svoj zahtjev na odlučivanje u 2023. godinu, te počekom rujna dobio pozitivan odgovor.

Ovom odlukom otvorena su vrata Geoparku Biokovo-Imotska jezera da postane treći UNESCO Geopark u Republici Hrvatskoj uz Park prirode Papuk i Viški arhipelag. Službeno uvrštenje Geoparka Biokovo-Imotska jezera na listu UNESCO svjetskih geoparkova se očekuje u travnju 2024. godine.

Izdvojeni članak

[FOTO] Novo lice splitskog Botaničkog vrta i obnova vrijedna 11,5 milijuna kuna

– Područje Geoparka Biokovo-Imotska jezera prostor je od iznimne kulturne baštine, bogatog povijesnog naslijeđa i prirodne vrijednosti koja obuhvaća veliku raznolikost staništa, vrsta biljaka i životinja, ali isto tako i geološku raznolikost zastupljenu u brojnim geološkim tvorevinama nastalim u različitim razdobljima prošlosti zemlje. Upravo taj veliki potencijal ovog područja je razlog zašto Geopark Biokovo-Imotska jezera postaje treći UNESCO-ov Geopark u Republici Hrvatskoj, poručuju iz Geopark Biokovo-Imotska jezera.

Velika Britanija gradi cestu i tunel podno Stonehengea, UNESCO se protivi! Doznajte sve o projektu ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap