Pretraga

HŽ nabavlja šest novih vlakova, poboljšanjem željezničke infrastrukture trebali bi voziti 160 km/h

A- A+

Hrvatske željeznice najavile su proširenje svojeg voznog parka novim vlakovima. Uprava HŽ Putničkog prijevoza predstavila je projekt nabave šest novih vlakova za relaciju Zagreb-Split. Početkom godine započet će javno savjetovanje, a sredstva za nabavku novih vlakova, od kojih će prvi stići 2026. godine, osigurat će se iz zajma Europske investicijske banke. Još jedan novitet je pilot projekt besplatnog prijevoza vlakom za umirovljenike i osobe starije od 65 godina u 2024. godini.

putnički vlak

Putnički vlak | foto: HŽ Putnički prijevoz

Do 2026. godine, HŽ Putnički prijevoz bit će bogatiji za šest novih vlakova koji će prometovati na relaciji Zagreb-Split. Sredstva će se osigurati iz zajma Europske investicijske banke. Dio sredstava bit će utrošen na uređenje kapaciteta za održavanje, a drugi dio za kupnju novih vlakova.

– Ukupno će se nabaviti 14 vlakova, od čega je njih šest za povezivanje Zagreba i Splita, dok su preostalih osam elektrobaterijski vlakovi. Dio elektrobaterijskih vlakova je predviđen za splitsko i istarsko područje, rekao je predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Izdvojeni članak

Španjolska dobila najdužu brzu željezničku mrežu u Europi, gradilo ju 5.000 stručnjaka

Cilj je da se novim vlakovima vožnja od Zagreba do Splita i obratno skrati na četiri i pol sata, a iz Uprave HŽ-a vjeruju da će do kraja desetljeća to biti moguće. Do kraja 2027. godine bi u infrastrukturu trebalo biti uloženo sto milijuna eura, sa ciljem da vlakovi dostižu brzinu od 160 kilometara na sat, prenosi Jutarnji.hr.

Za 2024. godinu je najavljen i pilot projekt besplatnog prijevoza vlakom za umirovljenike i osobe starije od 65 godina. Iz državnog će proračuna za provedbu ovog projekta biti izdvojeno dva milijuna eura, a provodit će ga Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Zahvaljujući tom projektu oko 1,2 milijun​a umirovljenika i osoba starijih od 65 godina ​kroz cijelu sljedeću godinu moći će neograničeno koristiti željeznički prijevoz, odnosno besplatno putovati vlakom.

Kako bi vlakovi postizali veće brzine, na željezničkom koridoru RH2 od Rijeke do mađarske granice gradi se nizinska pruga. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap