Pretraga

Ivan Banović ima najbolji doktorat: Seizmička izolacija osnove građevine uporabom prirodnih materijala

A- A+

Autor najbolje doktorske disertacije iz područja mostova i konstrukcija za 2023. godinu je doc. Ivan Banović s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Split. Ujedno je i dobitnik prestižne nagrade u izboru International Association for Bridge and Structural Engineering (IABSE). Banović je dobio priznanje za rad o seizmičkoj izolaciji osnove građevine uporabom prirodnih materijala.

Ivan Banović | foto: Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Split

Ivan Banović | foto: Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Split

Ivan Banović diplomirao je 2014. godine na FGAG-u s temom ‘Projekt konstrukcija dijela novog kompleksa zračne luke Split-Kaštela’, Tijekom studija nagrađen je stipendijama za nadarene studente, Dekanovom i Rektorovom nagradom. Poslijediplomski sveučilišni doktorski studij građevinarstva upisao je 2015. godine, u znanstvenom području Tehničke znanosti, Građevinarstvo/Nosive konstrukcije.

The International Association for Bridge and Structural Engineering (IABSE) je znanstveno-stručno udruženje koje ima oko 3000 aktivnih članova u 100 zemalja i broji 58 nacionalnih grupa širom svijeta, a sjedište mu je u Zürichu u Švicarskoj. Hrvatska nacionalna grupa broji desetak članova, a voditeljica grupe je prof. Ana Mandić Ivanković. Udruga organizira konferencije diljem svijeta, izdaje časopis, objavljuje knjige, nudi program za mlade inženjere, ali i dodjeljuje godišnje nagrade. Jedna od nagrada je i ona za najbolji doktorski rad, a svaka nacionalna grupa ima pravo predložiti jednog kandidata, nakon čega žiri od 13 članova odabire tri kandidata koja ulaze u finale. Slijede prezentacije kandidata te odabir najboljeg rada.

Izdvojeni članak

U zgradu dubrovačke Gradske uprave je postavljen seizmograf za mjerenje vibracija

Potresna platforma za simulaciju

Banović ove je godine odnio pobjedu s doktorskim radom naziva ‘Seizmička izolacija osnove građevine uporabom prirodnih materijala – eksperimentalna i numerička provjera’. Ističe kako je jako ponosan na činjenicu na kvalitetu provedenog istraživanja.

– Ovo je jedno veliko priznanje meni, mome mentoru prof. Juri Radniću i cijeloj našoj grupi koja organizira laboratorij za potresna istraživanja. Najuži krug grupe osim mene i prof. Randića čine Nikola Grgić, Alen Harapin, Marina Sunara, Marija Smilović, Ante Buzov, Goran Baloević, Domagoj Matešan. Laboratorij je lociran u Žrnovnici, a jedini u Hrvatskoj imamo veliku potresnu platformu na kojoj možemo simulirati bilo kakve potrese, a koja je među deset najvećih u Europi. Ovo nam je zaista veliko priznanje da smo proveli kvalitetna istraživanja koja su prepoznata od strane organizacije. Na tu temu smo publicirali mnogo znanstvenih radova – kazao je Banović.

Razvijen je numerički model za analizu građevina

U okviru teme doktorskog rada uvedene su nove seizmičke izolacije ispod temelja građevine pomoću tankog sloja iz prirodnih materijala za smanjenje potresnih sila te eksperimentalno (pomoću potresne platforme) istražena njihova efikasnost. Uz eksperimentalna istraživanja razvijen je numerički model za analizu građevina s predmetnim izolacijama.

– Disertacija je napisana u takozvanom skandinavskom modelu na engleskom jeziku, kao skup osam objavljenih radova u vrhunskim znanstvenim časopisima s preglednim dijelom koji objedinjuje priložene radove. Dosta je teže tako doktorirati jer se odrađuje istraživanje i paralelno pišu radovi, kaže Banović.

Pogledjate ovdje sezmičko istraživanje Geodetskog fakulteta o potresu na Baniji.

Copy link
Powered by Social Snap