Pretraga

Kreće izgradnja brze pruge na američkom zapadu: Od Las Vegasa do Los Angelesa za 2 sata i 15 minuta

A- A+

Ove godine bi trebala započeti izgradnja osam milijardi dolara vrijedne pruge između Las Vegasa i okolice Los Angelesa. Već postojeći projekt je preuzela tvrtka Brightline koja upravlja dijelom putničkih linija na Floridi. Očekuje se da bi vlakovi mogli ići brzinom od 300 kilometara na sat, a čitavo bi putovanje trajalo dva sata i 15 minuta.

super brzi vlakovi

Željeznicom prolaze super brzi vlakovi | foto YouTube, CGTN

Ove bi godine mogla započeti izgradnja brzog željezničkog koridora od južne Kalifornije do Las Vegasa. Projekt vrijedan oko osam milijardi dolara trebao bi povezivati ova dva grada uglavnom uzduž autoceste I-15. Predviđeno je da brzom prugom prometuju putnički vlakovi brzinama do 300 kilometara na sat, piše Construction Dive.

Iako Sjedinjene Američke Države svoj razvoj duguju upravo željeznici, mnoge od pruga su propale, a rijetke su investicije u novu infrastrukturu. Tako se već godinama odgađa izgradnja brze pruge od San Francisca do Las Vegasa. Posljednja odluka kalifornijskih vlasti, da iz proračuna izbace 4,2 milijarde dolara kojima bi se taj projekt nastavio, dodatno je zakomplicirala problematiku putničkog željezničkog prijevoza na zapadnoj obali.

Eliminacija milijuna automobila

Investitor novog projekta je tvrtka Brightline West, podružnica tvrtke Brightline koja već vodi putničke linije od Miamija do Fort Lauderdalea i West Palm Beacha te gradi produžetak do Orlanda, a planira povezati i Tampu. Obje su tvrtke dio korporacije Fortress Investment Group, koja ulaže u transport i prometnu infrastrukturu.

Izdvojeni članak

Kina lansirala impresivnu željezničku prugu sa super brzim vlakovima koji imaju dodatni kisik

Brightline West je već kupio lokaciju za kolodvor uz Las Vegas Boulevard i postigao dogovor s vlastima o kupnji pet hektara zemljišta u Ranchu Cucamongi, predgrađu smještenom između Los Angelesa i San Bernardina, do kud bi linija trebala prometovati. Lokacija se nalazi u blizini prigradske željeznice i autobusnih linija, čime bi trebao biti ispunjen cilj da se brzom željezničkom linijom s prometnica eliminira tri milijuna automobila godišnje. Vrijeme putovanja između Las Vegasa i Rancha Cucamonge trebalo bi biti oko dva sata i 15 minuta.

Privatni investitor, državni kapital

Doduše, niti ovaj projekt ne bi bio moguć bez financiranja države. Naime, američki Ured za promet odobrio je milijardu dolara obveznica tvrtci Brightline West. Obveznice su oslobođene plaćanja poreza, tako da bi se zaduženje trebalo prebaciti na savezne države Kaliforniju i Nevadu. Tvrtka bi uskoro mogla zatražiti izdavanje 200 milijuna dolara kalifornijskih obveznica.

Inače, planiranje ovog projekta, kojim bi trebalo biti otvoreno oko 1.000 radnih mjesta, počelo je još 2009. godine. Tada je Savezna uprava za željeznice dovršila studiju ekološke izvedivosti za projekt DesertXpress, kojeg je Brightline preuzeo 2018. godine. Trenutno je u tijeku izrada studije utjecaja na okoliš za posljednjih 79 kilometara do Rancha Cucamonge.

Copy link
Powered by Social Snap