Pretraga

Kreće se u obnovu vodoopskrbne mreže u Zagrebu: Radovi vrijedni 2 milijarde kuna, trajat će godinama

A- A+

Nakon što je najavljeno poskupljenje cijene vode u Gradu Zagrebu od 20%, gradonačelnik Tomašević je na današnjoj konferenciji objasnio zašto dolazi do toga. Kako je najavio, od poskupljenja, samo jedna četvrtina novih prihoda će pokriti troškove inflacije, dok će se tri četvrtine ići u investicije u vodoopskrbnu mrežu.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za medije | foto: screenshot Facebook Tomislav Tomašević

Kako je gradonačelnik rekao na konferenciji za medije, u Gradu Zagrebu postoji 3.500 km cijevi vodoopskrbne mreže i 2.200 km cijevi za odvodnju. Prosječan vijek starosti cijevi je trenutno između 50 i 60 godina, pa su potrebna ulaganja koja će vjerojatno trajati i desetljećima. Kako je ocijenio gradonačelnik, trenutna mreža je neadekvatna jer se nije ulagalo u nju.

Kao jedan od poticaja za ulaganje u vodoopskrbnu mrežu je i to što od 1. siječnja na snagu stupa novi regulatorni okvir, prema kojem će Vio plaćati ne količinu vode zahvaćene na izvoru, već količinu vode koja se isporuči korisnicima. Kako je Tomašević istaknuo, trenutno je u Zagrebu stanje takvo da 50% vode se gubi curenjem iz vodovodnih cijevi.

Izdvojeni članak

Grad Zagreb raspisao natječaj: Gradi se novi vrtić na križanju Heinzelove i Vukovarske

– U sljedećih pet godina, VIO će investirati dvije milijarde kuna u mrežu vodoopskrbe i odvodnje. Primjerice radi, to su 4 nova maksimirska stadiona ili 4 nove sljemenske žičare. To će biti uloženo u vodoopskrbne cijevi kako ne bi dalje pucale i kako bi imali što manje gubitke vode u vodoopskrbne mreže. Da bi se 2 milijarde kuna povuklo iz europskih fondova, potrebno je sufinancirati to s 30%. U to sufinanciranje će ići dobar dio novca koji će se prikupiti poskupljenjem, rekao je Tomašević.

Poskupljenja neizbježna

Cilj je da dođe do smanjenja gubitka vode, odnosno da taj postotak bude ispod 30%. Najavljeni su i radovi na proširenju vodoopskrbne mreže, kako bi svi građani u Zagrebu imali iste uvjete u 21. stoljeću. Tomašević je rekao kako su novi priključci apsolutni prioritet.

Istaknuto je i kako do sada nije bilo poskupljenja, ali da su ista nužna radi novih ulaganja, ali i inflacije. Kako je rekao Tomašević, u gradskom proračunu je izgubljeno oko milijardu kuna zbog inflacije. Najveći rast cijena je vidljiv u cijenama hrane za domove, vrtiće i škole, ali i cijenama građevinskih radova. Ipak, izgledno je i da će poskupljenje stupiti na snagu tek u veljači 2023. godine, zbog raznih procedura koje je potrebno ispoštovati.

Copy link
Powered by Social Snap