Pretraga

Ovo je lista 10 najskupljih gradova na svijetu: Prvi bi vas mogao iznenaditi

A- A+

Pandemijska godina je sa sobom donijela brojne probleme, između ostaloga, one u lancima nabave. Protuepidemijske mjere ograničile su trgovanje što je doprinijelo porastu troškova života, a porasli su troškovi transporta zbog rasta cijena goriva te je zabilježen značajan porast cijena duhana, proizvoda za osobnu higijenu te zabavnih sadržaja.

Tel aviv

Tel Aviv | Foto: Unsplash

Magazin The Economist napravio je analizu cijena 200 proizvoda i usluga za 173 države svijeta. Analiza je pokazala kako je Tel Aviv u Izraelu preuzeo tron dosadašnjeg najskupljeg grada svijeta, Pariza, koji od ove godine sa Singapurom dijeli drugo mjesto. Razlog tome je to što se izraelska ekonomija jako brza oporavila od covid-krize i to jer je valuta zadržala vrijednost odnosno uzdigla se iznad dolara, a zbog brzog dolaska cjepiva u tu zemlju. Potom slijede: Zürich, Hong Kong i New York.

Tablica: The Economist Intelligence Unit

 

Švicarski Zurich slovi za izuzetno skup grad prvenstveno zbog skupog zdravstvenog osiguranja, dok Hong Kongu rapidno raste broj stanovnika pa je tržište nekretnina “eksplodiralo”. Sedmi na listi je još jedan švicarski grad, Geneva, a slijede ga Kopenhagen, Los Angeles i Osaka.

geneva

Geneva | Foto: Unsplash

Izdvojeni članak

Što se to događa u Shenzenu? Tvrtke zatvaraju urede, a ljudi ne žele kupovati stanove

Copy link
Powered by Social Snap