Pretraga

Lokalni izbori i obnova: U potresu stradalo 51 biračko mjesto, Vlada predstavila e-Obnovu

A- A+

Na 46. sjednici Vlade Republike Hrvatske ministar Tomo Medved predstavio je aktivnosti u procesu obnove na potresom pogođenim prostorima. Ministar je naglasio približavanje lokalnih izbora zbog kojih je nužno pronaći alternativne prostore za 51 biračko mjesto koje je u potresu razrušeno.  Osim najnovijih vijesti o obnovi predstavljena je i aplikacija e-Obnova koja bi trebala maksimalno olakšati proces predaje zahtjeva za obnovu.

vlada rh

Sjednica Vlade Republike Hrvatske | foto: Vlada RH

Novosti u procesu obnove naveo je ministar Tomo Medved, a one su:

– stožer je nastavio sa svojim redovitim aktivnostima,

– i dalje se osigurava privremeni smještaj za stanovništvo,

– do sada je postavljeno 1594 kontejnera i mobilne kućice, a od toga 74 kontejnera ovog tjedna,

– jučer je postavljeno kontejnersko naselje u Glini,

– u već postavljenom kontejnerskom naselju u Petrinji radi se na opremanju preostalih kontejnera namještajem i opremom,

– u tijeku je ažuriranje popisa potresom oštećenih građevina koje predstavljaju ugrozu za sigurnost ljudi, a za iste se izrađuju elaborati uklanjanja,

– proces podnošenja zahtjeva za obnovu odvija se planiranom dinamikom te će se dodatno ubrzati,

– otvoreni su uredi u Sisku, Glini i Hrvatskoj Kostajnici,

mobilni uredi danas i sutra prisutni su u Općini Lekenik, a građani u njima samo uz predočenje osobne iskaznice popunjavaju jednostavan obrazac i time pokreću postupak obnove,

– do sada je predano 2897 zahtjeva,

– stručnjaci s Rudarsko geološko naftnog fakulteta i dalje rade na istraživanju urušnih vrtača, kojih je do danas pronađeno 98,

– s područja pogođenih potresom privremeno su see odjavile 2883 osobe,

– zbog velikog interesa domaćih i stranih subjekata donesen je zaključak o izradi kataloga projekata u procesu obnove,

– u potresu je stradalo 51 biračko mjesto, a s obzirom na to da se bliže lokalni izbori obveza je pronaći zamjenske lokacije,

– voda na području Banovine je ispravna za konzumiranje,

– do sada je pregledano 35872 objekata, od kojih je njih 4227 dobilo crvenu oznaku, a 7743 žutu,

– u narednih deset dana plan je pregledati preostalih 2000 objekata i s tim okončati proces brzih preliminarnih pregleda.

Izdvojeni članak

Ovo su 24 odgovora na najčešća pitanja o obnovi nakon potresa

Predstavljena aplikacija e-Obnova

Na sjednici Vlade ministar Darko Horvat predstavio je novi sustav elektroničkog podnošenja zahtjeva za obnovu potresom oštećenih zgrada, e-Obnova. Aplikacija je kreirana, navodi ministar, u želji da se građanima maksimalno olakša postupak podnošenja zahtjeva za obnovu te im se ponudi više različitih mogućnosti.

Aplikacija je nastala u suradnji s tvrtkom APIS IT, a građani će ju moći koristiti preko sustava e-Građani, korištenjem vjerodajnice razine tri. Aplikacijom će se moći koristiti sve fizičke i pravne osobe, a ona obuhvaća svih osam obrazaca prema Zakonu o obnovi.

Predaja zahtjeva, navode iz tvrtke APIS IT, ovim je pojednostavljena. Korištenjem aplikacije upravitelji će moći pregledati sve svoje zahtjeve i korigirati ih ako nisu predani.

– Najvažnije je da je jednostavno, zaključio je premjer Andrej Plenković.

Otvaranje Informativnog centra ‘Obnova’

Ministar Horvat otkrio je također kako će se do 15. ožujka u centru Zagreba otvoriti vrata Informativnog centra „Obnova“, u kojem će se na jednom mjestu naći službenici Ministarstva, Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te djelatnici Pravne klinike. Građani će tamo moći dobiti sve potrebne informacije i savjete, a biti će u mogućnosti i predavati zahtjeve za obnovu.

– Želimo biti maksimalno prisutni na terenu, tako da građanima postupke podnošenja prijave za obnovu učinimo što jednostavnijim. Naš fokus je sada na izdavanju prvih odluka o obnovi, kako bi iste bile upućene prema Fondu i Središnjem državnom uredu na operacionalizaciju i početak organiziranja obnove, zaključio je Horvat.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap