Pretraga

Ministarstvo ponovno interveniralo u slučaju uvale Vruje: Latkoviću odbijena žalba

A- A+

Još jednom je potvrđena odluka Splitsko-dalmatinske županije o oduzimanju koncesije tvrtki Point u uvali Vruji. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, odbilo je žalbu tvrtke čiji je vlasnik poduzetnik Stipe Latković. Ovo je drugi put da je Ministarstvo interveniralo u ovom slučaju.

Foto: VRUJA – Festival bespravne gradnje i devastacije prirode; Facebook

O odluci Ministarstva je na sjednici Skupštine izvijestila Matea Dorčić, pročelnica za turizam i promet Splitsko-dalmatinske županije. Rekla je kako su u petak 9. veljače zaprimili rješenje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kojim se odbija žalba društva Point d.o.o. kao neosnovana te se potvrđuje odluka ove županije o oduzimaju koncesije od 6. prosinca 2021. godine.

Ministarstvo je već jednom interveniralo u ovom slučaju, i to 2018. godine, nakon što je splitsko-dalmatinska Županijska skupština oduzela Latkoviću koncesiju koja se odnosila na uvalu Vruju. Tada se Latković žalio Ministarstvu, koje je onda prihvatilo njegovu žalbu. Ovo je bio pokušaj druge intervencije, koji nije bio jednako uspješan.

Optužnica protiv Latkovića

Podsjećamo, nakon što je u srpnju 2021. godine organiziran i prosvjed u Vruji, DORH je započeo istragu o bespravnoj gradnji u uvali Vruja. Nakon nekoliko mjeseci, općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv poduzetnika Stipe Latkovića. Upravo je Latković, inače financijer Milanovićeve kampanje i njegov suradnik, godinama devastirao uvalu Vruje, te mu je i dodijeljena nagrada ‘Zlatna Vruja’, koja se dodjeljuje za najljepšu devastaciju pomorskog dobra u Hrvatskoj. Više o tome možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak

Priča u Vruji dobila svoj epilog: Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo optužnicu protiv Latkovića

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv Stipe Latkovića 20. svibnja 2022. godine, i to to nakon provedenog istraživanja. Uz već spomenutog Latkovića, istom optužnicom su obuhvaćeni i Mate Čikeš (direktor tvrtke Point Split, koja je izvodila građevinske radove), Jasminka Karoglan (članica uprave), i tvrtka Point Split, kao pravna osoba. Više o tome pročitajte ovdje.

U optužnici piše kako se dvojica okrivljenika tereti da su od 1. ožujka 2011. do 14. srpnja 2017. u uvali Vruja, Pisak; počinili navedena kaznena djela na pomorskom dobru i na izvangrađevinskom području koje se, sukladno Prostornom planu uređenja Grada Omiša i Prostornom planu uređenja općine Zadvarje, nalazi u zaštićenom obalnom području mora koje je, na temelju članka 45. Zakona o prostornom uređenju, područje od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku

Copy link
Powered by Social Snap