Pretraga

Najduža ulica u Hrvatskoj od 2011. izgubila je petinu stanovnika: Čak je 500 ljudi manje

A- A+

Općina Strizivojna nedaleko od Đakova ima najdužu ulicu u Hrvatskoj. Ulica braće Radića duga je 7,2 kilometra, a ako se uzme u obzir i naselje Soljak, produžuje se na 8,6 kilometara. Cijela općina duga je 11,5 kilometara. U Strizivojni 2011. je bilo 2525 stanovnika, sada ih je 500 manje. Ova je ulica izgubila petinu stanovnika.

Strizivojna | Foto: Facebook, službena stranica općine

Đakovština se sastoji od devet općina, a jedna od njih je Strizivojna s istoimenim središtem. Otprilike od 70 do 75 posto stanovništva živi u strizivojskoj glavnoj Ulici braće Radića.  Prema netom završenom popisu, 2021. godine, u ovom je mjestu 2024 ljudi, 500 manje, što je pad za 20 posto, a još do prije koju godinu Strizivojna je bila u malom, odabranom društvu od samo pet općina istočno od Zagreba koje su imale veći natalitet od mortaliteta. No pozitivna se razlika potom istopila, pa se i Strizivojna svrstala uz bok većini demografskih gubitaša, prenosi Glas Slavonije.

U ovoj se ulici događa sav život, tu je izgrađena zgrada Općine, crkva, osnovna škola, ambulanta, Hrvatski dom te tvrtka Strizivojna Hrast i vrtić.

Iseljavanje kao trend

Načelnik Strizivojne Josip Jakobović rekao je kako je prvi razlog iseljavanja što srednjoškolci i studenti ostaju živjeti u velikim gradovima, a dio odlazi u inozemstvo što je omogućilo otvaranje EU tržišta 2013. godine. S druge strane načelnik procjenjuje kako općina ima 850 radnih mjesta, a uspoređuje tu brojku s čitavim jednim naseljem u njihovom susjedstvu. Levanjska Varoš ima 776 stanovnika, pet po četvornom kilometru.

Više od 800 radnih mjesta

Naveo je kako tvrtka Strizivojna Hrast ima 520 zaposlenih, metaloprerađivač Bravar-Mont njih 90, Šumarija ima 40 radnika. Željeznički kolodvor Strizivojna-Vrpolje također ima 40 zaposlenih, a toliko je zaposlenih i u Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić.

Strizivojna se nalazi na tromeđi Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije, uz naslonjenost na željezničku, cestovnu mrežu, a tu je i blizina čak dviju autocesta – A3, Zagreb – Lipovac, i A5, Beli Manastir – Osijek – Svilaj.

Copy link
Powered by Social Snap